Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cel mai mic organ din corpul omenesc?

Care este cel mai mic organ din corpul omenesc?

Care este cel mai mic organ din corpul omenesc?
Publicat: 27.11.2014
Cel mai mic organ din corpul nostru este de altfel şi unul dintre cele mai importante organe, fără de care nu am putea trăi.
Glanda pineală, căci despre ea este vorba, este situată între cele două emisfere cerebrale ale creierului. Numele său provine de la forma sa, cumva asemănătoare cu a unui con de pin (Pinea, în limba latină). La adultul uman, glanda pineală, care face parte dintre glandele endocrine, are lungimea de circa 0,8 centimetri la o greutate medie de 0,1 grame. Glanda pineală are dimensiuni maxime în copilărie şi începe să se micşoreze odată cu perioada pubertăţii. Glanda este compusă din pinealocite şi celule de suport similare cu celulele astrocite din creier. La adulţi, micile depozite de calciu din glanda pineală permit ca aceasta să fie vizibilă la radiografii.
 
Glanda pineală este cea mai enigmatică dintre toate glandele endocrine, şi a ausscitat multă vreme interesul anatomiştilor. Timp de sute de ani s-a crezut despre ea că poate controla memoria şi conştiinţa. Filozoful Rene Descartes credea că glanda pineală este nici mai mult, nici mai puţin decât sediul sufletului omenesc.
De fapt, la oameni şi la animale, glanda pineală produce hormoni care au o mare importanţă endocrină. Spre exemplu, hormonii pineali influenţează dezvoltarea sexuală şi chiar funcţia hibernării. Hormonul principal de origine pineală este melatonina.
 
La oameni, secreţia de melatonină creşte odată ce persoana este expusă la întuneric, şi descreşte odată ce aceasta stă la lumină. Cu toate acestea, funcţiile melatonienei sunt puţin înţelese. La oameni, acest hormon are o producţie maximă în copilărie şi descreşte odată cu înaintarea în vârstă. Melatonina este folosită şi în tratarea depresiei, insomniei şi desincronizarea ritmului circadian.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase