Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ne tăiem atât de rău în foile de hârtie?

De ce ne tăiem atât de rău în foile de hârtie?

De ce ne tăiem atât de rău în foile de hârtie?
Publicat: 09.03.2015
Cu toţii ne-am tăiat în marginea foilor de hîrtie şi cu toţii cunoaştem durerea intensă provocată de astfel de accidente casnice minore, dar foarte supărătoare. De ce oare ne tăiem atât de uşor în hârtie şi ne doare atât de tare?
Unul dintre motive constă chiar în faptul că de obicei ne tăiem în hîrtie la degete, mai precis la vârfurile acestora. În vîrfurile degetelor există mai mulţi nocireceptori (terminaţii nervoase sensibile la durere) pe milimetru pătrat decât în alte regiuni ale pielii. Asta face ca durerea produsă de tăieturile din zona degetelor să fie resimţită mult mai intens decât cea determinată de răni similare din alte părţi ale corpului.
 
Însă de ce anume tăieturile în hârtie dor mai mult decât cele produse accidental cu alte obiecte precum cuţite, foarfeci, etc. ?
Se pare că motivul ţine de marginea tăioasă a paginilor, margine foarte flexibilă comparativ cu lama cuţitelor sau a altor obiecte tăioase.
 
Din cauza acestei particularităţi, când ne tăiem într-o margine de hârtie, apar mai multe răni microscopice produse la suprafaţa pielii. Acest lucru sporeşte durerea resimţită. În plus, tăieturile în hârtie sunt de regulă răni superficiale, iar asta sporeşte şi mai mult durerea. De ce?
 
Ei bine, aceste răni superficiale dor mai mult decât cele profunde şi din cauză că nu sângerează mult, iar câteodată nu se produce nicio hemoragie. Astfel, nervii sunt expuşi direct aerului şi unor particule iritante, ceea ce-i face să rămână într-o stare de excitaţie şi activare mai lungă decât în cazul unei tăieturi mai grave.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase