Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este argintul viu?

Ce este argintul viu?

Ce este argintul viu?
Publicat: 17.07.2015
"Argintul viu" este un nume popular pentru mercur. Acesta este un element metalic neobişnuit, pentru că este lichid la presiunea şi temperatura camerei.

 Mercurul îngheaţă la -39 de grade Celsius şi fierbe la 357 de grade Celsius, fiind de 13,6 ori mai greu decât apa. Tensiunea sa de uprafaţă face în aşa fel încât nu umezeşte obiectele din jurul său. În schimb, tinde să te despartă în globule mici sau particule rotunde şi să alunece.

In natură, mercurul se găseşte de obicei combinat cu cinabru, un mineral de culoare roşie. Cinabrul se găseşte în multe tipuri de roci, dar aproape întotdeauna în roci de origine vulcanică. Se presupune că au fost depuse chiar de acţiunea vulcanică.

Mercur se transformă uşor în vapori. Pentru a obţine mercur pur din minereu, acesta trebuie să fie încălzit la aproximativ 482 de grade Celsius. Mercurul se obţine prin condensarea vaporilor.

Mercurul a fost folosit de către om în diferite forme, de-a lungul timpului. Înainte chiar ca istoria să fie scrisă, cinabrul a fost utilizat pentru a face pigmenţi de culoare roşie. Încă din anul 415 î.Hr., mercurul a fost extras din minereuri şi utilizat pentru aurire şi în scopuri medicale.

Când alchimiştii încercau să obţină metale preţioase, au crezut că mercurul este un material aproape magic. Acesta a fost utilizat în mod obişnuit în experimentele lor şi în ceremoniile lor misterioase.

În timpurile moderne, cea mai importantă utilizare a mercurului este în medicină. Deşi mercurul şi compuşii săi sunt otrăvitori, acesta este utilizat în medicamente şi dezinfectanţi. Aproximativ o treime din producţia totală de mercur în fiecare an este folosită în scopuri medicinale.

Desigur, cei mai mulţi dintre noi ştim mercurul din celebrele termometre ale copilăriei. Motivul pentru care era folosit în acest scop era faptul că mercurul reacţionează foarte rapid şi uniform la schimbările de temperatură. Acum, la modă sunt termometrele electronice, care funcţioneză cu baterii.

În zilele noastre, mercurul este, de asemenea, utilizat în vopsele, preparate dentare, clor, sodă caustică şi echipamente electrice.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase