Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce rumegă vaca?

De ce rumegă vaca?

De ce rumegă vaca?
Publicat: 23.08.2015
Cu mulţi ani în urmă, vacile erau singurele animale care nu se puteau proteja împotriva "duşmanilor feroce".

Pentru a supravieţui, aceste animale au dezvoltat un mod special de a mânca. Ele luau ceva de mâncare, în grabă, ori de câte ori era posibil, înghiţeau repede fără a mesteca şi fugeau să se ascundă.

Atunci când ajungeau în ascunzatoarea lor, stând liniştite, îşi mestecau hrana în tihnă!

Animalele nostre „rumegato-mestecătoare” sunt descendente din acestea şi se numesc „Ruminanţia”.

Se întâmplă că din toate mamiferele cele mai utile omului să fie acestea. Gruparea include vaci, oi, capre, cămile, lame, cerbi şi antilope.

O rumegătoare are un stomac complicat cu cinci compartimente. Aceste compartimente sunt: burta sau „rumenul”, punga fagure sau reticulul, ghemul sau foiosul, adevăratul stomac sau cheag, şi intestinul.

Fiecare dintre aceste compartimente ale stomacului face ceva diferit mâncării.

Atunci când mancarea este înghiţită, se transformă într-un manunchi grosier şi se duce în burtă, cea mai mare dintre cele cinci compartimente.

Aici mănunchiul este umezit şi înmuiat şi apoi trece în fagure sau reticul. Aici este transformat în bile de dimensiuni convenabile.

După ce un rumegător a mâncat, de obicei, se întinde şi se odihneşte în linişte, moment în care regurgitează hrana din reticul înapoi în gură. Acum vaca rumegă pentru prima dată.

După mestecat, înghite din nou „bolul alimenar” care merge în foios sau al treilea stomac. De aici mâncarea merge în stomacul adevărat în care are loc procesul de digestie.

Cămila, de exemplu, diferă de alte rumegătoare deoarece nu are al treilea stomac.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase