Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De unde a apărut expresia ”nebun de legat” ?

De unde a apărut expresia ”nebun de legat” ?

De unde a apărut expresia ”nebun de legat” ?
Publicat: 15.01.2016
Expresia ''nebun de legat'' e folosită pentru a descrie pe cineva care e nebun sau predispus la un comportament imprevizibil.
Autorul Lewis Carroll în povestea sa „Alice în Ţara Minunilor”( 1865) a creat un celebru personaj excentric numit Pălărierul, care e menţionat în naraţiune ca fiind un „nebun” şi a devenit cunoscut ca Mad Hatter (Pălărierul nebun).
 
Expresia „nebun de legat” e folosită pentru a descrie pe cineva care e nebun sau predispus la un comportament imprevizibil, însă ea are o altă origine.
 
Expresia ”Nebun de legat” (“mad as a hatter”) provine din industria confecţionării pălăriilor şi a mercurului. În secolele  XVIII şi XIX, muncitorii din industria confecţionării de pălării foloseau o substanţă toxică, azotat de mercur. Această era necesară în procesul de prelucrare a blănii animalelor mici, spre exemplu blana de iepuri în fetru pentru pălării. Siguranţa la locul de muncă şi standardele de atunci permiteau expunerea neprotejată a angajaţilor ce lucrau cu mercurul. O expunere îndelungată poate dezvolta o varietate de boli fizice şi mentale, inclusiv tremor, probleme de vorbire, instabilitate emoţională şi halucinaţii.
 
În SUA, utilizarea mercurului în producţia de pâslă în cele din urmă a fost interzisă la începutul anilor 1940.
 
Cercetătorii au sugerat că Boston Corbett, un muncitor în industria confecţionarării de pălării, care l-a ucis pe John Wilkes Booth, asasinul preşedintele Abraham Lincoln, ar fi putut suferit de o proastă sănătate mintală din cauza otrăvirii cu mercur. 
 
Corbett a fost lăudat de mulţi şi considerat un erou public pentru rolul său în răzbunarea morţii preşedintelui. În cele din urmă, el şi-a reluat lucrul în industria pălăriilor în nord-estul ţării. În 1887, a ajuns într-un azil de boli mintale după ce a ameninţat un grup de oameni la Statehouse Kansas, cu un pistol. 
 
Sursa: History
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase