Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este paradontoza şi de ce apare

Ce este paradontoza şi de ce apare

Ce este paradontoza şi de ce apare
Publicat: 14.08.2016
Parodontoza se manifestă atunci când osul şi gingia care susţin dintele se inflamează. Unul dintre principalii factori care favorizează apariţia parodontozei este placa bacteriană.

Aceasta se acumulează din cauza unei igiene dentare incorecte şi a şedinţelor de profilaxie realizate cu o frecvenţă mult prea mică.
“Cu alte cuvinte, pentru a evita apariţia parodontozei, este indicat să programăm şedinţele de periaj profesional şi detartraj de două ori pe an. În cazul în care suntem fumători, se recomandă ca această şedinţă de curăţare profesională să aibă loc la 3-4 luni”, spune medicul stomatolog Alexandru Georgescu pentru Gândul.

În prima fază, parodontoza poartă numele de gingivită şi afectează doar gingiile. Lăsată netratată, gingivita evoluează în paradontoză. În acest stadiu, osul este afectat, iar riscul de a ne pierde unul sau mai multi dinţi este foarte mare.

„În primul rând, acel aspect de „gingie dezgolită” apare la persoanele cu parodontoză în stadiu avansat, al căror risc de pierdere a dinţilor este foarte mare. De aceea, trebuie să fim atenţi la cele 5 semnele care prevestesc apariţia acestei boli şi să ne adresăm medicului stomatolog dacă avem unul dintre următoarele simptome:

1). Respiraţie neplăcută care persistă

2). Gingii roşii, inflamate sau care sângerează

3). Sângerare constantă la periajul dentar zilnic

4)  Senzaţie de durere la mestecarea alimentelor, sau la contactul cu alimente reci sau fierbinţi

5).  Dinţi mobili sau cu sensibilitate crescută

Tartrul devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, primul pas este să îl înlăturăm la timp. Din păcate, oricat de corectă ar fi igiena realizată acasă, tartrul poate fi iîndepărtat doar în cabinetul stomatologic”, spune medicul Alexandru Georgescu, de la Dent Estet”, pentru Gândul.

Iata ce trebuie să faci pentru a preveni şi trata parodontoza:

1.Programează de cel puţin 2 ori pe an o şedinţă completă de profilaxie, care cuprinde un detartraj, un periaj profesional, o curăţare şi o fluorizare. Fără durere sau discomfort, vei obţine după o oră nişte dinţi mult mai albi.

2. Foloseşte şi acasă, după fiecare periaj, apa de gură şi aţa dentară. Pentru o igienizare completă, îţi recomandăm să foloseşti şi Ai Flow-ul, un aparat care elimină resturile alimentare pe care periuţa de dinti nu le-a putut îndepărta.

3. Programează consultaţia la medicul parodontolog o dată pe an şi asigură-te că acesta a examinat cu atenţie: nivelul de tartru, muşcătura, structura ta osoasă şi factorii de risc

Dacă parodontoză este într-un stadiu avansat, medicul curăţă zona afectată cu ajutorul laserului dentar, pentru a putea elimina pungile parodontale cu puroi din jurul rădăcinii dinţilor.

Sănătatea dentară influenţează starea noastră de bine. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 20% dintre adulţii cu vârsta între 35 şi 44 de ani suferă de boală parodontală severa, dezvoltată in special din lipsa unei igiene corespunzătoare şi personalizate, dar şi a unui tratament corect, realizat la timpul potrivit, subliniază medicul pentru Gândul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase