Home » Mari întrebări » Maratoanele Descopera » De ce ne este rău de maşină?

De ce ne este rău de maşină?

Autor: Oana Bujor 08.16.2016
De ce ne este rău de maşină?
Deşi senzaţia de rău de maşină poate fi neplăcută, acesta poate fi un indicator al unui creier sănătos.

În cadrul unui studiu, răul de maşină a fost asociat cu răspunsul creierului la senzaţia de otrăvire. Cercetătorii au afirmat că atunci când ne aflăm în maşină creierul primeşte mesaje contradictorii despre mediul înconjurător, similar cu efectele otrăvirii. Vomitatul este cea mai uşoară metodă prin care organismul poate elimina neurotoxinele şi otrava.

Experţii consideră că răul de maşină sau răul de mişcare se datorează faptului că oamenii au început recent să călătorească cu maşini, autobuze sau bărci, iar creierul nostru nu s-a adaptat total.

Deşi călătorim cu maşina toate simţurile trimit către creier mesajul că trupul este staţionat. În acelaşi timp, creierul ştie că ne mişcâm în spaţiu cu o anumită viteză, datorită senzorilor de echilibru ce se regăsesc în urechea internă.

Lichidul din tuburile senzorului de echilibru începe să se mişte, indicând că trupul se mişcă, dar în acelaşi timp este nemişcat  Talamusul este cel care analizează informaţia, însă uneori ajunge la concluzia că organismul a fost otrăvit. ,,Dacă creierul devine confuz, el va tranmite un semnal de alarmă, preventiv,” a declarat neurologul Gean Burnett, de la Universitatea Crdiff din Marea Britanie. Privitul pe fereastră poate ajuta deoarece asigură creierul că de fapt corpul se mişcă. Cititul unei hărţi sau al unei cărţi poate convinge creierul că trupul este staţionat. 

Cercetătorii nu au reuşit să înţeleagă de ce acest fenomen este resimţit doar de unele persoane, o posibilă supoziţie ar fi linia ereditară.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: