Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce capra de munte este un bun căţărător?

De ce capra de munte este un bun căţărător?

De ce capra de munte este un bun căţărător?
Publicat: 10.12.2018
Acest studiu a fost făcut exclusiv pentru un singur individ dintr-o specie de capre, anume Oreamnos americanus, care se găseşte în regiunile montane din Statele Unite şi Canada.

Din filmuleţul ataşat se vede uşurinţa cu care acest animal este capabil să urce pante aproape verticale. De asemenea, există multe asemenea filmuleţe pe internet care arată capacităţile extraordinare de căţărare ale caprelor.

Cercetătorii Ryan Lewinson şi Darren Stefanyshyn, de la Universitatea din Calgary, au analizat mişcările caprei din acest filmuleţ şi au împărţit o secţiune în 9 frame-uri pentru a vedea exact „paşii” prin care animalul reuşeşte să se propulseze. Oamenii de ştiinţă au observat că în primele şase frame-uri, capra se împinge în picioarele din spate, iar în ultimele trei se ajută de membrele anterioare pentru a se urca efectiv pe versant.

În prima fază, cercetătorii au observat că membrele din faţă stau aproape de corp, în timp ce membrele posterioare se întind, contribuind la mişcarea de propulsie. Apoi, îşi foloseşte muşchii puternici ai umerilor, gâtului şi ai spatelui pentru a se ridica pe pantă.

Întrebarea rămâne dacă toate caprele se caţără la fel, sau există unele diferenţe. Conformaţia caprelor fiind relativ asemănătoare, cu musculatura foarte dezvoltată şi cu un centru de greutate jos, există o mare posibilitate ca „tehnica” de căţărare să fie de asemenea similare, dar în lipsa cercetărilor, nu se poate spune cu exactitate.

Sursa: Science News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase