Prima pagină Maratoanele Descopera Mari întrebări

De ce îţi este somn după ce mănânci?

Alexandru Voiculescu 08.06.2017 | ● Vizualizări: 6154
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Mâncatul ar trebui să îţi dea energie, dar în unele cazuri se întâmplă opusul. Acest lucru se întâmplă din două mari motive: cantitatea mare de mâncare şi compoziţia chimică a unor mâncăruri.

Compoziţia chimică are doi „vinovaţi”. Pe de-o parte este triptofanul, unul dintre aminoacizii esenţiali găsiţi în majoritatea mâncărurilor. Pe de cealaltă parte se găsesc carbohidraţii: o farfurie plină cu cartofi va duce la creşterea rapidă a nivelului de energie, iar apoi la prăbuşirea rapidă, ceea ce duce la rândul său la starea de oboseală, scrie Curiosity.

Desigur, efectul combinat al acestora, împreună cu o cantitate peste puterile sistemului digestiv, poate reprezenta un somnifer eficient, alături de alte aspecte mai puţin dorite pe care o dietă de proastă calitate le aduce.

Deşi multe mâncăruri şi ingrediente conţin carbohidraţi şi triptofan (care în cantităţile normale sunt necesare), există soluţii pentru un mic-dejun care să nu te adoarmă imediat după ce te-ai trezit.Ovăzul este una dintre aceste soluţii. Consumat în cantităţi moderate, are beneficiul de a fi absorbit lent, astfel îţi va da energie pe tot parcursul dimineţii.

Boabele de fasole conţin o cantitate de proteine şi va stabiliza nivelul de glucoză din sânge.

Migdalele conţin o cantitate însemnată de vitamina B şi magneziu, acesta din urmă fiind important pentru metabolism în timpul exerciţiilor fizice.

Ouăle sunt de asemenea pline cu proteine, iar acizii mono şi polisaturaţi esenţiali pentru sănătatea inimii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oboseala cronică ar putea avea o altă cauză. Ce au descoperit cercetătorii

De ce vă simţiţi mai obosiţi atunci când dormiţi mai mult ca de obicei?

Iată ce alimente induc senzaţia de oboseală

10 lucruri din casă care te fac mai obosit