Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De unde provine cuvântul ”kamikaze”?

De unde provine cuvântul ”kamikaze”?

De unde provine cuvântul ”kamikaze”?
Publicat: 28.04.2018
În a doua jumătate a secolului al XIII-lea, forţele mongole au atacat Japonia, dar prin curaj, determinare şi mai ales noroc, japonezii au reuşit să-i înfrângă. Acest conflict a fost o inspiraţie pentru generaţiile viitoare din Al Doilea Război Mondial.

În secolul XIII, mongolii conduşi de Kublai Han au ocupat o bună parte din estul Asiei, astfel, acesta a pus ochii şi pe Japonia. În 1266, acesta a scris curţii japoneze, cerând să fie acceptat drept conducător, scrie War History Online.

Japonezii au refuzat şi, mai mult decât atât, nu au rezolvat problema piraţilor din mările adiacente, ceea ce a dus la o creştere a tensiunilor cu mongolii.

Astfel, prima invazie mongolă a început în 1274. Prin recrutarea soldaţilor coreeni, han-ul şi-a crescut numărul forţelor invadatoare, având în subordine sute de nave. Au atacat prima dată insula Tsushima. Cei 200 de soldaţi japonezi de pe insulă au fost copleşiţi numeric. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe insula Ikishima, unde mongolii au înfrânt rezistenţa japoneză.

Mongolii au ajuns apoi pe Kyushu, iar lângă situl oraşului modern Kyushu campania propriu-zisă a început.

Cele două forţe aveau moduri diferite de a lupta. Japonezii se bazau pe curajul şi abilitatea individuală a războinicilor. În schimb, mongolii foloseau numere mari de soldaţi, grupaţi în formaţii precum celebra testudo a romanilor. Aceştia trimiteau săgeţi din aceste formaţii, iar mingile de foc din catapulte le acompaniau: nu era genul de război pe care samuraii îl cunoşteau.

Totuşi, japonezii s-au adaptat la ameninţare, iar abilitatea superioară a soldaţilor de pe insulă a făcut ca mongolii să se retragă până la bărci. Aici au fost prinşi de o furtună care le-a avariat flota, ducând la terminarea primei invazii.

Mongolii nu s-au oprit însă aici, pregătind a doua invazie. O flotă şi mai numeroasă a plecat spre Japonia în 1281. De data aceasta, japonezii au fost mai pregătiţi, construind fortificaţii şi hărţuind în permanenţă flota inamică, ce a scăzut moralul trupelor mongole.

Întrucât vara se termina, începea să apară sezonul rece, însoţit de taifunuri. Pe 15 august, o furtună teribilă a lovit flota mongolă, chiar mai devastatoare decât cea din timpul primei invazii. Aceasta a fost numită kamikaze, ceea ce se traduce prin „vânt divin”, fiind considerat răspunsul la rugile lor. Datorită acesteia, mongolii nu s-au mai apropiat niciodată de Japonia.

Înfrângerea mongolilor de kamikaze este un moment extrem de important în istoria japoneză, atât de important încât a fost folosit pentru a-i numit pe piloţii sinucigaşi din Al Doilea Război Mondial. În concepţia lor, aceştia erau versiunile moderne ale vântului divin, o forţă devastatoare care ar răspunde la rugăciunile ţării şi ar respinge flota inamică.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Incredibila supravietuire a unui Kamikaze

Kamikaze – Nascuti pentru sacrificiu

Misteriosul escadron Leonidas: unităţile naziştilor „kamikaze” din Luftwaffe

Operaţiunea ”Magic Carpet” din Al Doilea Război Mondial sau coşmarul logistic de a duce acasă 8 milioane de băieţi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase