Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum ar arăta viitorul patogen care poate cauza un dezastru mondial?

Cum ar arăta viitorul patogen care poate cauza un dezastru mondial?

Cum ar arăta viitorul patogen care poate cauza un dezastru mondial?
Publicat: 20.05.2018
Există un scenariu de coşmar în care o boală infecţioasă se răspândeşte în întreaga lume, ameninţând civilizaţia aşa cum o cunoaştem. Dar mai exact, ce fel de boală ar fi?

Un nou studiu al cercetătorilor de la Johns Hopkins Center are miza de a răspunde la această întrebare, scrie Live Science.

Savanţii au descoperit că deşi virusuri precum Ebola şi Zika ajung deseori în atenţia mass-mediei, au şanse puţine de a cauza un dezastru mondial.

Virusurile care se răspândesc pe calea aerului, inclusiv cele asociate cu virusul care provoacă răceala comună, ridică mai multe probleme.

„Trebuie să tratăm cu seriozitate virusurile respiratorii”, a precizat Dr. Amesh Adalja, cercetător la Johns Hopkins Center for Health Security din Baltimore. „Există mult interes pentru boli care nu vor schimba civilizaţia aşa cum pot schimba cele care se pot răspândi pe calea respiratorie/a aerului”.

De asemenea, în afară de a se răspândi pe calea aerului, patogenii care au potenţialul de a cauza o epidemie globală trebuie să mai aibă câteva trăsături esenţiale.

Trebuie să fie contagios în timpul „perioadei de incubaţie”, înainte ca oamenii să arate simptomele sau să aibă simptome uşoare. Este necesar să fie un microorganism la care mulţi oameni să nu fie imuni, astfel încât să existe o populaţie mai mare predispusă la boală. Ideal pentru epidemie ar fi să nu existe un tratament sau o metodă de prevenire şi să aibă o rată scăzută, dar semnificativă de mortalitate.

Ultima trăsătură poate fi surprinzătoare, dar Adalja notează că un patogen nu trebuie să fie extrem de letal pentru a cauza probleme sociale însemnate. Mai mult decât atât, un patogen care-şi oamoară victimele poate rămâne fără gazde pentru a se răspândi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Într-o ţară vecină cu România există un risc de epidemie devastatoare după ce un om de ştiinţă s-a expus accidental la un virus

Un scenariu alarmant a devenit realitate. O epidemie veche s-a reactivat şi face ravagii

Ucigaşii invizibili, cele trei virusuri care pot decima lumea

Directorul General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează: ”o epidemie devastatoare poate începe în orice ţară în orice moment”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase