Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce fătul dă din picioare în pântec?

De ce fătul dă din picioare în pântec?

De ce fătul dă din picioare în pântec?
Publicat: 30.06.2018
Deşi pântecul este un spaţiu prea mic pentru exerciţiile fizice, se pare că aceste mişcări ale fătului sunt vitale pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor şi a articulaţiilor.

Feţii încep să se mişte după doar şapte săptămâni, primele mişcări fiind cele ale gâtului, conform unui studiu recent publicat în jurnalul Ultrasound in Obstetrics & Gynecology.

Pe măsură ce feţii cresc, mişcările lor devin mai complexe, precum mişcările braţelor, căscatul, întinsul corpului şi da, datul din picioare. Mama nu va simţi mişcările mai mari – precum loviturile – decât după 16-18 săptămâni de sarcină, scrie Live Science.

Există un întreg domeniu de activitate ştiinţifică ce încearcă să afle dacă fătul este în controlul mişcărilor sau acestea sunt doar un reflex. „Primele mişcări sunt cel mai probabil reflex pur”, a afirmat Niamh Nowlan de la Imperial College London. Dar pe măsură ce mişcările devin mai coordonate, „cel mai probabil creierul este în controlul acestora”. Reflexele, pe de cealaltă parte, vin din coloana vertebrală şi nu au nevoie de informaţii de la creier.

Savanţii nu pot şti cu certitudine dacă o anumită mişcare este involuntară sau voluntară, dar Nowlan a precizat că acestea sunt extrem de importante. „Bebeluşul trebuie să se mişte în pântec pentru a fi sănătos după naştere, mai ales în ceea ce priveşte sănătatea oaselor şi a articulaţiilor”.  Lipsa de mişcare poate duce la o serie de probleme în acest sens şi poate indica, de asemenea, o serie de afecţiuni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Femeia care a ţinut un făt în pântec timp de 60 de ani

Cum supravieţuieşte fătul – „corpul străin” ce se dezvoltă în interiorul femeii?

Mitul celor 9 luni: cât durează sarcina la om?

Redefinirea naşterii la termen: cât de mult ar trebui să stea un făt în pântecul mamei?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase