Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cât poate supravieţui un om într-o peşteră?

Cât poate supravieţui un om într-o peşteră?

Cât poate supravieţui un om într-o peşteră?
Publicat: 05.07.2018
O echipă de fotbal de juniori şi antrenorul său au rămas blocaţi recent într-o peşteră din Thailanda în urma unei inundaţii puternice, fiind daţi dispăruţi pentru mai mult de o săptămână. Povestea are un deznodământ fericit până în prezent: toţi au fost găsiţi vii, dar scoaterea acestora va mai dura ceva timp din cauza condiţiilor de inundaţie. Astfel, se poate pune întrebarea: cât poate supravieţui un om într-o peşteră?

Răspunsul depinde foarte mult de tipul şi locaţia peşterii, dar, în general, terminarea oxigenului nu reprezintă o problemă. „De obicei, oxigenul este abundent chiar şi la sute de metri în subsol”, a precizat Andrea Rinaldi, biochimist de la Universitatea Cagliari din Italia. „Circulă prin crăpăturile din rocă şi prin porii calcarului”, a adăugat el.

În cazurile rare, poate exista o acumulare de dioxid de carbon, făcând aerul irespirabil, relatează Live Science.

Totuşi, referindu-se la cazul din Thailanda, „calitatea aerului în încăpere este cu siguranţă un parametru pe care salvatorii trebuie să-l monitorizeze de acum încolo”, a adăugat Rinaldi.

Dacă peşterile sunt foarte uscate, praful poate deveni o problemă, iar fecalele de liliac pot elibera vapori de amoniac în aer şi, de asemenea, se pot răspândi sporii fungici, care, dacă sunt inhalaţi, pot cauza probleme respiratorii.

Există şi alte lucruri esenţiale de luat în considerare, precum hrana şi apa. „Un om sănătos poate supravieţui săptămâni, chiar şi luni fără mâncare”. Ce s-ar găsi în peşteri, precum liliecii, poate şi peştii şi păsările, sunt animale extrem de greu de prins.

Apa reprezintă o problemă şi mai delicată. De obicei, în peşteri este umiditate ridicată, ceea ce reduce tendinţa de a bea, dar rămâne totuşi o necesitate zilnică. În cele mai multe cazuri, inclusiv în peştera din Thailanda, „apa ar fi probabil murdară”, după cum precizează cercetătorul italian.

Temperatura ar fi de asemenea o problemă, dar nu în acest caz. Hipotermia rămâne totuşi un alt inamic periculos.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

După ce au fost blocaţi 9 zile într-o peşteră, jucătorii unei echipe de fotbal din Thailanda au fost găsiţi în viaţă

Peşterile din Antarctica ar putea găzdui ”o nouă lume” cu specii necunoscute

Naracoorte, peştera din sudul Australiei, ”poarta în timp” care înregistrează peste jumătate de milion de ani de biodiversitate. Este echivalentul paleontologic al mormântului lui Tutankhamon

Unul dintre cele mai FRUMOASE locuri din România. Cum arată peştera despre care străinii spun că este fantastică

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase