Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce unele persoane răcesc mai repede?

De ce unele persoane răcesc mai repede?

De ce unele persoane răcesc mai repede?
Publicat: 15.09.2018
O cercetare a specialiştilor din Universitatea Yale prezintă modul în care celulele din diferite regiuni ale căilor respiratorii umane se comportă atunci când în corp pătrunde virusul răcelii. Descoperirea ar putea explica de ce unele persoane expuse la acest virus se îmbolnăvesc în timp ce altele nu.

Rinovirusul este principala cauză a obişnuitei răceli şi a altor boli respiratorii. Conform Science Daily, atunci când virusul pătrunde în căile nazale, celulele epiteliale împiedică deseori multiplicarea lui şi declanşarea simptomelor. 

Însă în alte cazuri, indivizii expuşi la virus pot avea simptome minore sau severe. Pentru a determina aceste diferenţe, specialiştii au utilizate celulele epiteliale de la donatori sănătoşi. Celulele proveneau din căile nazale sau plămâni. Specialiştii au expus ambele tipuri de celule aceloraşi condiţii la rinovirus. În cadrul testelor, a fost observată o rezistenţă mai crescută la virus a celulelor ce proveneau din nas. 

În următoarea etapă a studiului, specialiştii au declanşat în ambele receptorul RIG-I. Ei au observat că ambele tipuri de celule au generat un răspuns antiviral şi unul împotriva stresului oxidativ. În cazul celulelor nazale, răspunsul antiviral a fost mai puternic, însă în cazul celuler bronhice apărarea împotriva stresului oxidativ a fost mai pronunţată. Pentru a testa rezistenţa celulelor nazale, specialiştii au expus mai întâi celulele fumului de ţigară ce declanşează stresul oxidativ şi apoi virusului. Însă de această dată celulele au fost mai susceptibile la rinovirus. „Au supravieţuit fumului de ţigară, dar nu au putut lupta la fel de bine cu virusul”, a declarat Ellen F. Foxman din cadrul Universităţii Yale. 

Descoperirea sugerează existenţa unui dezechilibru al sistemului de apărare al corpului. „Căile respiratorii ne protejează de virusuri, dar şi de alte substanţe periculose care pătrund în corp”,  a adăugat ea. 

Vă recomadăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase