Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce avem febră musculară după antrenament?

De ce avem febră musculară după antrenament?

De ce avem febră musculară după antrenament?
Publicat: 02.12.2018
După o sesiune de exerciţii fizice, fie că include doar alergat sau ridicatul greutăţilor, resimţim o satisfacţie deplină, până a doua zi când febra musculară ne îngreunează orice mişcare.

Orice febră musculară pe care o resimţim la 24-72 de ore după o sesiune de exerciţii fizice poartă denumirea de durere musculară întârziată (delayed onset muscle soreness). Conform Live Science, această durere nu apare imediat după antrenament, decât dacă realizăm noi exerciţii sau mărim intensitatea lor, lucru cu care corpul nu este obişnuit.

„Acesta nu este un indicator al faptului că ai făcut ceva rău, ci indică faptul că ai împins corpul într-un punct ce a provocat modificări musculare”, afirmă dr. Michael Jonesco, specialist în medicină sportivă.

Aceste modificări musculare apar în timpul exerciţiilor. Contracţiile musculare provoacă apariţia unor lacrimi microscopice de-a lungul muşchilor şi între legăturile ţesuturilor. Aceste mici lacrimi nu produc în mod direct febra musculară. Durerea este de fapt un efect secundar al faptului că muşchii se repară. „Durerea este un produs al vindecării”, a afirmat Jonesco.

Odată ce muşchiul este degradat, apare inflamaţia, iar electroliţii precum calciul încep să se acumuleze. Conform unui studiu din 2016, sistemul imunitar începe să trimită celule T în zonele degradate. Cercetătorii nu sunt încă siguri cum se produc aceste procese care duc la apariţia febrei musculare. Una dintre ipoteze sugerează că procesele sunt generate pentru declanşarea vindecării şi durerii.

Febra musculară reprezintă un indicator al faptului că progresezi, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să repeţi acelaşi antrenament, afirmă Jonesco. Acest lucru pote duce la creşterea riscului de rănire. Cel mai indicat este să se realizeze unele exerciţii mai uşoare pentru a pune sângele în mişcare şi pentru detensionarea muşchilor.

Durerile puternice precum cele ce nu trec după câteva zile sau cele ce nu mai permit mobilitatea reprezintă o problemă ce indică afecţiuni mai grave, precum degradarea rinichilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articolr:

De ce femeile nu fac febră musculară atât de mult precum bărbaţii?

Beneficiile surprinzătoare ale vişinelor: combat febra musculară şi împiedică apariţia ridurilor

Exerciţiile fizice au numeroase beneficii, dar în exces pot pune sănătatea în mare pericol: un adolescent din SUA a aflat acest lucru pe pielea lui

Demonstrat ştiinţific: 7 minute de exerciţii fizice, mult mai eficiente decât ore întregi de alergat!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase