Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este celulita infecţioasă?

Ce este celulita infecţioasă?

Ce este celulita infecţioasă?
Publicat: 03.01.2019
Celulita infecţioasă nu trebuie confundată cu cea obişnuită deoarece aceasta este o infecţie bacteriană ce apare, de obicei, în straturile interioare ale pielii.

Simptome

Pielea din jurul unei celulite infecţioase se înroşeşte, inflamează şi poate fi mai fierbinte la atingere. În regiunea afectată se mai poate dezvolta un abces plin cu lichid.

Celulita infecţioasă mai poate provoca apariţia febrei, frisoanelor, oboselii, letargiei, veziculelor, ameţelilor sau convulsiilor musculare. Aceste simptome arată că afecţiunea se împrăştie în organism, conform Live Science. Orice persoană cu aceste simptome ar trebui să se adreseze de urgenţă medicului. Dacă nu este tratată, celulita infecţioasă poate duce la degradarea ganglionilor limfatici, poate pătrunde în fluxul sanguin şi poate provoca în cele din urmă decesul.

Cauze şi diagnostic

Celulita este o infecţie obişnuită ce poate afecta orice persoană. Adulţii observă semne ale infecţiei, de obicei, în zona inferioară a picioarelor, dar se pot dezvolta în orice regiune a pielii. Celulita infecţioasă poate fi provocată de diferite tipuri de bacterii, cele mai comune fiind Streptococcus, Staphylococcus şi cea mai dificil de tratat, produsă de bacteria, Staphylococcus aureus. Bacteriile sunt prezente în mod natural pe pielea noastră şi nu reprezintă o problemă de sănătate pentru majoritatea persoanelor, însă bacteria pătrunde în corp prin intermediul unei incizii la nivelul pielii, de tipul unei răni sau zgârieturi. Persoanele ce suferă de alte infecţii, precum piciorul atletului, eczeme sau cei ce au suferit de celulită infecţioasă în trecut sunt mai predispuşi la o astfel de afecţiune.

De asemenea, celulita infecţioasă apare, mai frecvent, şi în cazul persoanelor care sunt predispuse rănirii din cauza mediului, precum militarii, atleţii sau cei ce utilizează medicamente intravenoase. De obicei medici pot diagnostica uşor afecţiunea. Medicii vor lua în considerare cât de umflată este zona, dimensiunea zonei roşiatice şi existenţa unor glande sau ganglioni inflamaţi. De asemenea, pot cere prelevarea probelor de sânge sau de piele pentru identificarea bacteriei ce a povocat infecţia.

Opţiuni de tratament

Celulita infecţioasă este de obicei tratată cu ajutorul antibioticelor ce sunt prescrise pe parcursul a 14 zile. Este importantă menţinerea zonei infectate curată şi acoperită. În majoritatea cazurilor de celulită infecţioasă, acest tip de tratament are o eficienţă rapidă, dar persoanele cu un sistem imunitar slăbit necesită o medicaţie mai atentă.

Netratată, celulita infecţioasă se poate răspândi rapid în corp şi poate duce la degradarea ţesutului, cangrene, infectarea oaselor, a sistemului limfatic, inimii şi sistemului nervos.

Septicemia sau infecţia sângelui este o complicaţie mai importantă ce poate apărea în urma celulitei infecţioase. Odată ajunsă în fluzul sanguin, poate călători în întregul corp. Septicemia este o afecţiune ce necesită supraveghere medicală de urgenţă.

Prevenţie

O igienă bună a mâinilor este cea mai bună metodă de reducere a apariţiei celulitei infecţioase. Este nevoie de săpun şi apă caldă pentru reducerea numărului de bacterii ce trăiesc pe corp. De asemenea, în cazul unei răni sau zgârieturi este necesară curăţarea zonei. O bună hidratare a corpului reprezintă o altă metodă de prevenire a afecţiunii denumită celulita infecţioasă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase