Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce respirăm involuntar?

De ce respirăm involuntar?

De ce respirăm involuntar?
Publicat: 04.01.2019
Deşi nu suntem nevoiţi să ne gândim la acest lucru, creierul este cel care transmite organismului să respire continuu, chiar dacă ne dăm seama de acest lucru doar când suntem, de exemplu, extenuaţi după o serie de exerciţii fizice.

Atunci când inhalăm absorbim oxigen, de care corpul are nevoie pentru a produce energie. Procesul de creare a energiei duce la eliminarea unui gaz, numit dioxid de carbon. Conform PopScience, creierul este cel care monitorizează echilibrul dintre oxigen şi dioxid de carbon.

Dacă este o cantitate prea mare de dioxid de carbon în corp, creierul transmite un mesaj organismului pentru a intensifica respiraţia. De aceea atunci când alergi, respiri mai profund. Partea din creier responsabilă pentru controlarea echilibrului este bulbul rahidian. Acesta este localizat în apropierea de partea inferioară a creierului, în apropierea măduvei spinării şi controlează involuntar funcţiile, lucrurile pe care corpul le face pentru a supravieţui.

Respiraţia este controlată în centrul respirator al bulbului rahidian, în care se află receptori ce detectează dacă nivelul de dioxid de carbon din sânge este prea ridicat. Toate aceste lucruri au loc automat, aşadar chiar şi atunci când dormim muşchii responsabili pentru inhalat şi exhalat sunt funcţionali fără ca noi să-i controlăm.

Chiar dacă respiraţia este un lucru involuntar, asta nu înseamnă că oamenii nu sunt capabili să o controleze. Dacă ţi s-a spus să respiri profund înaintea unei injecţii, acest lucru are la bază faptul că emoţiile pot avea, subconştient, un efect asupra respiraţiei şi pot scădea nivelul de oxigen.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un grup de cercetători a demonstrat că o genă este vinovată pentru respiraţia urât mirositoare

Aparat revoluţionar portabil care depistează anumite forme de cancer în respiraţie

Oraşul în care nu poţi respira aer curat nici măcar în casă

Cum să adormi mai uşor? Trei sfaturi utile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase