Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum poate o persoană să moară din cauza frigului?

Cum poate o persoană să moară din cauza frigului?

Publicat: 02.02.2019
Vortexul polar de săptămâna aceasta care a lovit America de Nord a dus la temperaturi mult sub 0 grade Celsius. De asemenea, a dus la întrebări referitoare la siguranţa oamenilor şi a altor vieţuitoare expuse la acest frig extrem.

Atunci când temperaturile scad atât de mult, degerăturile şi hipotermia sunt probleme reale, despre care cetăţenii Statelor Unite şi ai Canadei au fost avertizaţi. Totuşi, decesul din cauza frigului poate avea loc chiar dacă organismul nu este îngheţat, scrie Live Science.

Temperatura obişnuită a corpului unei persoane este de 37 de grade Celsius. Hipotermia are loc atunci când temperatura scade la 35 de grade sau mai jos. În mod surprinzător, oamenii pot avea hipotermie în temperaturi reci, dar nu neapărat îngheţate, de la -1 la 10 grade Celsius, mai ales dacă persoanele sunt ude de la ploaie, transpiraţie sau scufundare în apă. Corpul pierde căldura de circa 25 de ori mai repede în apă decât în aer.

Dar hipotermia la aceste temperaturi este neobişnuită. La temperaturile mult sub 0 grade, lucrurile stau altfel. La -34 de grade Celsius, la o persoană de altfel sănătoasă care nu este îmbrăcată pentru frig se instalează hipotermia în circa 10 minute. Între -45 şi -40 grade Celsius, hipotermia se poate instala în 5-7 minute.

O scădere a temperaturii corpului afectează capacitatea de funcţionare adecvată a organelor vitale, inclusiv a creierului şi inimii.

Funcţionarea neadecvată a inimii duce la un flux sanguin scăzut, urmarea fiind punerea organismului în stare de şoc. Cei foarte tineri şi cei foarte bătrâni sunt cei mai expuşi la riscul hipotermiei pentru că au muşchi cardiaci mai slabi.

Simptome de hipotermie slabă, precum tremuratul, slăbiciunea sau confuzia, se instalează atunci când temperatura corpului ajunge la 35 de grade Celsius. După aceea, „pe măsură ce temperatura corpului scade şi mai mult, se întâmplă lucruri rele”, a precizat Michael Sawka, directorul Thermal & Mountain Medicine Division de la U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine (USARIEM).

La temperatura corporală de 33 de grade, se instalează amnezia. La 28 de grade Celsius, un om îşi poate pierde cunoştinţa. La 21 de grade, se instalează hipotermia profundă, cu riscuri majore de deces.

Recordul pentru cea mai scăzută temperatură a corpului unui adult care a supravieţuit este de 13,7 grade Celsius, înregistrat la John Castellani de la USARIEM, care s-a scufundat în gheaţă.

Lăsată netratată, hipotermia poate duce la oprirea inimii şi deces.

Totuşi, corpurile oamenilor sunt dure şi au două mecanisme care ne protejează de condiţiile extreme. Atunci când aerul rece îţi atinge faţa, corpul va încerca să se izoleze prin deplasarea sângelui de la piele şi alte extremităţi, precum degetele, la regiunile centrale. Procesul se numeşte vasoconstricţie şi ajută la limitarea volumului de căldură care este pierdut.

Al doilea răspuns este tremuratul, care produce căldură şi ajută la ridicarea temperaturii corpului.

Pericolele degerăturilor

Deşi condiţiile extreme sunt deseori necesare pentru inducerea hipotermiei la o persoană sănătoasă, degerăturile sunt mai des întâlnite chiar şi la temperaturi mai ridicate. „Este nevoie de mult pentru a scădea temperatura corpului, dar nu este nevoie de multe pentru a scădea temperatura periferică a organismului”, a precizat Castellani.

Degetele sunt cele mai expuse la degerături, pentru că acestea vor avea o circulaţie scăzută la temperaturi mici, întrucât corpul încearcă să ţină interiorul cald. Dar pentru că acesta se instalează la îngheţ, nu poţi degera dacă temperatura aerului este mai mare de 0 grade Celsius.

Cât durează până la instalarea degerăturilor ţine de condiţii. Spre exemplu, dacă temperatura este de -18 grade Celsius şi se simte de -28 de grade, poţi degera în circa 30 de minute, dar dacă temperatura aerului este de -26 de grade şi se simte de -48 de grade Celsius, degerăturile pot apărea şi în 5 minute. 

În ciuda acestor riscuri, „fiinţele umane pot ieşi în medii extrem de reci şi se pot descurca bine”, adaugă Castellani. Oamenii urcă pe munţi înalţi, merg prin zonele polare şi se scaldă de Bobotează, în plină iarnă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cinci ”boli” rare care dau oamenilor superputeri

Femeia care a supravieţuit după ce a stat sub gheaţă timp de 80 de minute. Cazul său a uimit lumea medicală

Cum sunt readusi la viata oamenii inghetati

De ce este mai greu să slăbeşti în anotimpul rece

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase