Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este uraniul îmbogăţit?

Ce este uraniul îmbogăţit?

Ce este uraniul îmbogăţit?
Publicat: 14.07.2019
Uraniul este un element chimic radioactiv care are o serie de izotopi care, în funcţie de numărul de neutroni, au sau nu aplicaţii militare.

Adesea, atunci când auzim de uraniul îmbogăţit la ştiri, detaliile despre acesta vin la pachet cu ameninţarea războiului şi a focoaselor nucleare. Totuşi, pentru a înţelege ce este uraniul îmbogăţit, dincolo de clişeele jurnalistice sau te terminologia geopolitică, trebuie să pornim dintr-un punct, mai exact de la intrebarea: Ce este uraniul? Răspunsul la această întrebare este unul simplu: uraniul este un element chimic radioctiv, metal din seria actinidelor cu numărul atomic 92.

 Aceaste informaţii sunt valabile pentru toţi atomii de uraniu. Totuşi, după cum explică Comisia de Reglementare a Activităţii Nucleare a SUA, citată de Live Science, atomii de plutoniu au acelaşi număr de protoni, dar un număr diferit de neutroni. Astfel, cea mai comună formă a uraniului este cea numită Uraniu-238, cu 146 neutroni. Aceasta este cea mai comună formă a acestui element, reprezentând 99,3% dintre atomii de uraniu care pot fi găsiţi în natură.

Pentru centralele sau pentru bombele atomice aceşti atomi de uraniu se dovedesc a fi insuficenţi, nefiind destul de eficienţi pentru declanşarea reacţiilor nucleare care stau la baza acestora. De aceea, pentru acestea este folosit cel de al doilea cel mai comun izotop al uraniului: U-235, care are 143 neutroni. Atunci când se declanşează o reacţie nucleară a U-235, acesta tinde să se auto-susţină şi să elibereze încontinuu neutroni.

Pornind de la aceste informaţii, explicarea procesului de îmbogăţire a uraniului devine destul de simplă. Astfel, procesul de îmbogăţire este „sortarea” uraniului-235 din din atomii de uraniu-238. Îmbogăţirea până la 4,5% înseamnă astfel că dintr-o mostră studiată uraniul-235 reprezintă 4,5%.

Procesul de „sortare” a uraniului necesar pentru focoasele nucleare este complex şi presupune transformarea uraniului în gaz şi trecerea acestuia printr-o centrifugă. Din acest punct, cei doi izotopi ajung să se separe datorită presiunii extreme şi a diferenţei de masă atomică.

Citeşte şi:

 

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase