Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea câmpul magnetic al Pământului?

Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea câmpul magnetic al Pământului?

Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea câmpul magnetic al Pământului?
Publicat: 06.10.2019
Cercetătorii explică că pentru alte câteva miliarde de ani, câmpul magnetic va slăbi, dar nu va dispărea complet.

Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol important în vieţile noastre în moduri pe care oamenii de ştiinţă le înţeleg sau abia încep să le desluşească. Una dintre cele mai importante funcţii al câmpului magentic este aceea de a proteja suprafaţa planetei de particulele solare care ar putea să ducă la distrugerea oricăror forme de viaţă. 

De-a lungul secolelor, câmpul magnetic a fost folosit pentru orientare şi, după cum teoretizează unii oameni de ştiinţă, acesta a jucat un rol important în apariţia vieţii biologice pe Pământ. Totuşi, care ar fi efectele unei dispariţii subite ale acestei bariere? 

Oamenii de ştiinţă citaţi de către Live Science argumentează că unul dintre cele mai vizibile efecte ar fi creşterea cantităţii de particule solare care ajung pe suprafaţa planetei noastre. O precizare importantă care trebuie făcută este că, aşa cum explică cercetătorii, putem vorbi de o scădere în intensitate a acestui câmp de-a lungul a miliarde de ani, şi nu de o dispariţie bruscă.

Înainte de a vorbi de efectele unei potenţiale dispariţii a câmpulu magnetic, trebuie să înţelegem ce este acesta şi cum funcţionează. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că acest câmp magnetic este alimentat de către fierul şi nichelul topit din miezul Pământului, materiale cu o bună conductivitate electrică. Această masă de materiale topite, aflate în interiorul Terrei, acţionează ca un geodinam.

Câmpul magnetic poate avea o vechime de 4,2 miliarde de ani, potrivit unor oamenii de ştiinţă. Totuşi, motivul pentru care geodinamul a fost pus în mişcare nu este cunoscut, una dintre teoriile de lucru fiind că impactul care a creat Luna a fost responsabil şi de „pornirea” acestuia. 

Dr. John Tarduno, exert în geofizică al Universităţii Rochester, explică faptul că, în decursul miliardelor de ani, nucleul planetei va deveni mult mai mare şi procesele care întreţin câmpul magentic vor deveni ineficiente şi vor duce la dispariţia acestuia.

Cum ar arăta o lume cu un câmp magentic diminuat?

Dr. Tarduno explică faptul că instrumentele de orientare care folosesc câmpul magnetic ar deveni inutile şi în loc să se orienteze pe axa Nord-Sud ar indica zonele care au cel mai puternic câmp magentic.

Aurora boreală şi aurora astrală ar putea fi vizibile la latitudini mai mici. În prezent, cele două fenomene pot fi observate la cei doi poli, dar într-un scenariu în care câmpurile magnetice sunt mult mai slabe, particulele solare ar putea să pătrundă în atmosfera terestră, producând aceste fenomene mult mai aproape de Ecuator.

Comunicaţiile vor avea de asemenea de suferit din cauza cantităţii mai mari de particule solare. Mai exact, aceste particule vor crea o serie de probleme tehnice tuturor sateliţilor de pe orbită. În prezent, Anomalia Atlanticului de Sud, o porţiune în care câmpul magnetic este mai slab, cauzează probleme sateliţilor într-un mod asemănător.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că o creştere semnificativă a cantităţii de particule solare, cauzată de o diminuare a câmpului magnetic, va duce şi la o diminuare a stratului de ozon de-a lungul timpul. Implicaţia directă a acestei situaţii este reprezentată de către o creştere a numărului de cazuri de cancer de piele.

Până în prezent nu există dovezi care să conducă la concluzia că variaţiile câmpului magentic din trecut au afectat viaţa de pe Pământ, dar, fără acesta, atmosfera noastră ar ajunge în spaţiu din cauza vânturilor solare.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase