Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce puii de panda se nasc atât de mici?

De ce puii de panda se nasc atât de mici?

De ce puii de panda se nasc atât de mici?
Publicat: 22.12.2019
La naştere, puii de panda cântăresc doar 100 de grame.

Urşii panda giganţi sunt unele dintre cele mai cunoscute animale din lume, fascinându-i pe internauţi şi pe oamenii de ştiinţă. Unul dintre aspectele care îi contrariază pe zoologi şi pe experţii în biologie evolutivă este cel legat de diferenţa dintre greutatea puilor şi a mamelor în momentul naşterii. În medie, puii de urşi panda au 100 de grame în timp ce mamele lor cântăresc de 900 de ori mai mult. În comparaţie cu alte animale, această diferenţă este mult prea mare, iar cercetătorii au dubii legate de motivul acesteia, notează Science Daily.

Profesoara Kathleen Smith de la Universitatea Duke, Statele Unite ale Americii, a condus un studiu în care a analizat schelete provenind de la 10 specii de urşi, precum şi de la alte specii, şi a formulat o serie de ipoteze care explică această disparitate dintre pui şi mamă. Ea explică faptul că această diferenţă există în cazul tututor speciilor de urs, panda fiind doar un exemplu extrem al unei tendinţe generalizate. De exemplu, în cazul urşilor polari, raportul pui-mamă este de 1:400, în timp ce în cazul majorităţii  mamiferelor, inclusiv în cazul oamenilor, raportul este de 1:26.

Cercetătorii de la Universitatea Duke sunt de părere că există o serie de factori care, împreună, conduc la acestă diferenţă de masă. Pe de o parte, trebuie luată în calcul dieta bazată pe bambus a urşilor panda care a dus la micşorarea în timp a puilor, deşi în aceste datele sunt limitate şi trebuie confirmate. De asemenea, trebuie luat în calcul şi modul în care are loc reproducerea în cazul urşilor: după fertilizare, embrionul se află într-o stare de suspendare pentru câteva luni, urmând ca apoi să înceapă gestaţia propriu-zisă.

În cazul majorităţii urşilor, gestaţia durează aproximativ două luni, dar în cazul uşilor panda giganţi această perioadă este redusă la doar o lună. Studiul a arătat că această naştere prematură, în comparaţie cu alte mamifere, nu afectează modul în care se dezvoltă puii de panda.

Dr. Smith a afirmat faptul că acest studiu nu oferă o explicaţie completă, dar furnizează noi dovezi care pot fi folosite pentru a înţelege ceea ce se întâmplă cu urşii panda. De asemenea, ea este de părere că sunt necesare mai multe studii legate de evoluţia şi biologia urşilor panda.

Studiul a fost publicat în Journal of Anatomy.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase