Home » Natură » Adevărul trist surprins de această imagine realizată din satelit. În curând o vom pierde – VIDEO

Adevărul trist surprins de această imagine realizată din satelit. În curând o vom pierde – VIDEO

Publicat: 31.03.2015
Această minunată imagine surprinsă din satelit prezintă Marea Aral. Ea ascunde însă o realitate tristă.

Marea Aral era odată considerată al patrulea cel mai mare corp de apă de pe un continent, dar a pierdut în ultimii 50 de ani aproape 90% din volumul de apă pe care îl conţinea.

Mai multe proiecte de irigaţii sunt învinuite pentru această problemă gravă, dar şi pentru distrugerea industriei pescuitului în regiune şi pentru problemele economice ale localnicilor.

Marea Aral se întindea odată pe o suprafaţă de 67.000 de kilometri pătraţi şi furniza o şesime din peştele necesar Uniunii Sovietice. În anii ’60, totul s-a schimbat odată cu construirea a peste 32.000 de kilometri de canale, numeroase baraje şi mai bine de 80 de rezervoare pentru a iriga vastele culturi de bumbac şi de grâu din zonă. Sistemul era însă ineficient şi prezenta scurgeri.

Sursă: YouTube

În imaginea de mai sus au fost suprapuse trei scanări radar făcute de Sentinel-1A. Fiecărei culori i-a fost atribuită o dată. Roşu reprezintă imaginea surprinsă pe 17 octombrie 2014, verde cea de pe 28 decembrie 2014 şi albastru imaginea din 14 februarie 2015.

Astfel se poate observa cum în perioada 17 octmbrie 2014 – 14 februarie 2015 nivelul apei a scăzut.

Problema majoră a Mării Aral se poate observa şi mai bine prin intermediul imaginilor de mai jos surprinse în perioada 2000 -2014.

FOTO: NASA/Goddard Space Flight Center    FOTO:  NASA/Goddard Space Flight Center

Sursă: iflscience.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase