Home » Natură » Apele din miturile şi poveştile românilor: Legendele din spatele ”Apei vii” şi a ”Izvorului tămăduirii”

Apele din miturile şi poveştile românilor: Legendele din spatele ”Apei vii” şi a ”Izvorului tămăduirii”

Apele din miturile şi poveştile românilor: Legendele din spatele ”Apei vii” şi a ”Izvorului tămăduirii”
Publicat: 17.05.2015
La marginea satului Runc, comuna Ocoliş din Munţii Apuseni, situată la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, se află un izvor cu ”apă vie” care ar ajuta la creşterea în înălţime.

Legenda a apărut în urmă cu 20 de ani când un tânăr din localitate s-a înălţat brusc după ce a băut din izvorul de la Cheile Runcului. Cei mai mulţi localnici au pus incidentul pe seama dezvoltării naturale a băiatului, însă unii dintre ei, curioşi să vadă dacă nu cumva apa are într-adevăr proprietăţi deosebite au băut la rândul lor din izvor. Spre surprinderea tuturor şi ei ar fi crescut în înălţime.

Apa a fost testată de un medic de la Cluj care le-ar fi spus localnicilor că este extraordinară. Chiar şi plantele stropite cu această apă ar duce-o mai bine.

O explicaţie pe care medicul ar fi oferit-o ar fi fost că ”proprietăţile apei de la Runc sunt asemănătoare cu cele ale unui dispozitiv radionic. Acesta, combinând elemente de radionică şi organicitate şi focalizând un flux energetic extrem de puternic încarcă apa în aşa măsură, încât după udarea cu lichidul astfel obţinut, plantele cresc vizibil mai repede”.

Mai mult, unele izvoare sunt creditate cu puteri chiar mai însemnate. Apariţia creştinismului pe meleagurile noastre a adus sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, precum şi consacrarea unor cursuri de apă cu puteri vindecătoare.

Probabil primul astfel de izvor este cel de la Mănăstirea Dervent de astăzi, pe locul unde Sfântul Andrei a făcut o minune. Un alt izvor tămăduitor este cel care curge la Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova.

Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ adăposteşte de asemenea un izvor despre care credincioşii ortodocşi susţin că are puterea de a vindeca anumite afecţiuni.

Apele din miturile şi poveştile românilor

Pentru români şi strămoşii lor geto-daci, apa a fost şi este unul dintre cele patru elemente din care s-a clădit lumea.

În miturile cosmogonice stră-române elementul apei este omniprezent, la fel ca în mitologiile tuturor popoarelor arhaice ale lumii. Prezenţa şi simbolistica apei în tradiţiile, basmele şi spiritualitatea românească este surprinzătoare prin definiţie, plină de semnificaţii şi personaje proprii din panteonul credinţelor populare autohtone.

O călătorie în lumea apelor strămoşilor noştri este o incursiune fascinantă într-una dintre cele mai interesante şi concomitent puţin cunoscute mitologii şi culturi arhaice ale lumii.

Citiţi mai multe despre acest subiect AICI

Sursă: arhivă, adevărul.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase