Home » Natură » Milioane de păianjeni au ”căzut” din cer într-o zonă rurală din Australia. Cum se explică fenomenul numit ”părul îngerilor”

Milioane de păianjeni au ”căzut” din cer într-o zonă rurală din Australia. Cum se explică fenomenul numit ”părul îngerilor”

Publicat: 18.05.2015
Rezidenţii dintr-o regiune situată în sudul Australiei s-au plâns pe reţelele de socializare că la începutul lunii zona a fost ”asuprită” de milioane de pui de păianjeni care au căzut din cer.

Oamenii de ştiinţă au studiat incidentul şi au confirmat nu doar că ”ploaia de păianjeni” este posibilă, dar şi că fenomenul este destul de des întâlnit în anumite situaţii.

”Peste tot era plin de aceşti păianjeni negri mici, iar când mă uitam la Soare vedeam un tunel de pânze care urca zeci de metri”, a povestit Ian Watson, un localnic. El spune că imaginea i s-a părut deosebită, dar s-a arătat deranjat de faptul că păianjenii îi intrau în barbă când se plimba pe stradă.

Incidentul ar fi putut fi avut două cauze, ambele legate de tehnicile de migrare ale acestor arahnide, este de părere biologul Martyn Robinson de la Muzeul Australian. O astfel de tehnică presupune căţărarea la un punct înalt şi aruncarea pânzei care să fie dusă apoi de vânt. Păianjenii pot zbura în acest fel chiar şi la o înălţime de trei kilometri de sol, pe distanţe mari. ”De aceea, printre primele vieţuitoare care ajung pe insulele noi, formate ca urmare a unei activităţi vulcanice sunt păianjenii”, a precizat Robinson.

A doua tehnică este folosită în timpul ploilor torenţiale şi a inundaţiilor. Pentru a scăpa de nivelurile ridicate ale apei, păianjenii aruncă pânza în aer în speranţa de a prinde un curent care să-i ducă într-o zonă mai uscată. Acest lucru poate duce la formarea efectului ”păr de înger”, când oraşe întregi sunt acoperite de pânză ca urmare a unor inundaţii masive.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase