Home » Natură » Cimpanzeii au capacitatea mentală de a găti – VIDEO

Cimpanzeii au capacitatea mentală de a găti – VIDEO

Cimpanzeii au capacitatea mentală de a găti – VIDEO
Publicat: 03.06.2015
Nu se vor apuca să facă grătare în mijlocul pădurii tropicale, însă cimpanezeii pot înţelege conceptul de a găti şi sunt dispuşi să amâne o masă crudă şi preferă chiar să transporte mâncare pe anumite distanţe pentru ca aceasta să fie gătită decât să o mănânce imediat, spun oamenii de ştiinţă.

Aceste concluzii au fost trase în urma a noua experimente realizate în Congo, la adăpostul Tchimpounga. Specialiştii susţin că primatele sunt suficient de inteligente pentru a găti, având capacitatea mentală de a plănui, de a înţelege cauzalitatea şi de a putea amâna recompensele.

Le lipseşte însă abilitatea de a face foc. Dacă, însă, li se oferă o sursă de căldură, maimuţele ”pot fi destul de capabile să o manipuleze pentru a găti”, spune psihologul Felix Warneken, de la Universitatea Harvard, unul dintre autorul cercetării.

Oamenii de ştiinţă speculează că gătitul ar fi accelerat evoluţia umană. Mâncarea gătită este mai uşor de digerat şi ar fi stimulat dezvoltarea unor creiere mai mari la strămoşii noştri Australopithecus, este teoria propusă de cercetătorul Richard Wrangham în urmă cu un deceniu.

Dovezile arheologice arată că oamenii au început să folosească focul în urmă cu un milion de ani.

Sursă: Tribune

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase