Home » Natură » Cimpanzeii din Guineea şi oamenii împărtăşesc o mutaţie genetică care conduce la consumul de alcool

Cimpanzeii din Guineea şi oamenii împărtăşesc o mutaţie genetică care conduce la consumul de alcool

Cimpanzeii din Guineea şi oamenii împărtăşesc o mutaţie genetică care conduce la consumul de alcool
Publicat: 13.06.2015
Cimpanzeii care trăiesc în sălbăticie nu dispreţuiesc alcoolul şi nu ezită să-l guste atunci când găsesc vin de palmier preparat de locuitorii din apropierea habitatului lor, indică un studiu publicat miercuri în Royal Society Open Science, citat de AFP.

Studiul menţionează că maimuţele mari africane şi oamenii împărtăşesc o mutaţie genetică care le permite să metabolizeze eficient alcoolul.

De asemenea, se ştie că cimpanzeul, fiind frugivor (se hrăneşte cu fructe), poate uneori să mănânce fructe putrede culese de pe jos şi a căror fermentaţie produce etanol (alcool).

Dar aceasta este prima dată când un studiu evidenţiază consumul voluntar, repetat şi pe termen lung al etanolului de către cimpanzeii sălbatici care trăiesc în comunitatea din Bossou din Guineea, potrivit cercetării care acoperă perioada 1995/2012.

„Aceasta stă la baza ideii că ultimul strămoş comun al maimuţelor africane actuale şi oamenii moderni nu au nicio aversiune faţă de ingerarea de alimente care conţin etanol”, a relevat studiul realizat în special de Kimberley Hockings de la Oxford Brookes University (Marea Britanie), menţionează AFP.

În Bossou sătenii colectează seva dulce de rafie, care este un tip de palmier, într-un recipient pe care îl aşează sub copac. Acest colector de plastic este acoperit cu foi de palmier pentru protecţia lichidului, ceea ce ajută etanolul (alcoolul) să fermenteze rapid. Seva fermentată folosită pentru a face vin de palmier, se recoltează de două ori pe zi.

Pentru a ajunge la nectar, cimpanzeii (din specia ‘Pan troglodytes’) utilizează frunzele aşa cum fac adesea pentru a ingera un lichid. Ei le mestecă pentru a produce un fel de burete, apoi introduc buretele în lichid unde se îmbibă bine şi îl introduc în gură.

Într-o perioadă de 17 ani, cercetătorii au observat 51 de scene în care cimpanzeii au absorbit sevă alcoolică. Uneori au făcut-o de mai mult de 20 de ori. Treisprezece maimuţe, adulte şi tinere, de sex masculin şi feminin, au absorbit la un moment dat acest lichid de 26 de ori. Cele cu vârste mai tinere de trei ani nu au ştiut cum să facă acest instrument şi în consecinţă nu au consumat alcool.

Cercetătorii au observat că cimpanzeii au ingerat de fiecare dată, în medie, un litru de sevă fermentată.

Cimpanzeii din Bossou au ingerat de multe ori băutură în cantităţi mari, în ciuda conţinutului de etanol care variază de la 3,1% la 6,9% , adică echivalentul unei beri, a precizat studiul care a menţionat că unele dintre animale „arătau semne de beţie”.

„Cercetătorii au strâns rar date cu privire la comportamentul maimuţelor după expunerea la etanol, însă au observat că unele dintre ele s-au odihnit după ce au băut”, spune studiul.

Seva de palmier este plină de vitamine şi minerale aducând un aport de energie datorită zahărului, ceea ce face gustul plăcut chiar şi cu etanol.

Cu toate acestea, cercetătorii nu cred că ingestia de etanol este accidentală. În orice caz, prezenţa etanolului nu îi descurajează pe cimpanzei, a subliniat studiul citat de AFP, scrie Agerpres.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase