Home » Natură » Autorităţile din Zimbabwe confirmă că Jericho, „fratele” leului Cecil, este în viaţă

Autorităţile din Zimbabwe confirmă că Jericho, „fratele” leului Cecil, este în viaţă

Autorităţile din Zimbabwe confirmă că Jericho, „fratele” leului Cecil, este în viaţă
Publicat: 02.08.2015
Reprezentanţii Autorităţii de administrare a vieţii sălbatice şi parcurilor naţionale din Zimbabwe au dezminţit, duminică, informaţiile potrivit cărora Jericho, "fratele" leului Cecil, ucis luna trecută în această ţară de un stomatolog american, a fost împuşcat mortal sâmbătă.

Reprezentanţii National Parks and Wildlife Management Authority din Zimbabwe au dat publicităţii o fotografie a unui leu numit Jericho, despre care spun că a fost realizată duminică dimineaţă, informează AP.

Într-un comunicat al acestora se spune că Jericho „este încă în viaţă şi monitorizat” de Brent Stapelkamp, un cercetător de teren care urmăreşte mişcările leului cu ajutorul unei zgărzi pe care animalul o poartă.

În acelaşi comunicat al Autorităţii de administrare a vieţii sălbatice şi parcurilor naţionale din Zimbabwe se arată că Cecil şi Jericho conduceau împreună două grupuri de lei, fiind parteneri într-o „coaliţie”, fără a fi însă fraţi, aşa cum s-a scris anterior pe reţelele de socializare şi în presa internaţională.

Pe pagina de Facebook a unui grup numit Centrul de comandă pentru conservare din Zimbabwe a fost publicat, sâmbătă, un mesaj în care se afirma că Jericho a fost ucis sâmbătă, la ora locală 16.00, o informaţie preluată de mai multe publicaţii occidentale şi care a fost răspândită rapid pe Twitter.

Informaţia a provocat o reacţie de furie pe reţeaua de socializare, unde iubitorii de animale şi-au exprimat deja indignarea faţă de uciderea ilegală, pe 1 iulie, a lui Cecil, un leu rar, cu coamă neagră, care putea fi admirat adesea în Parcul Naţional Hwange din Zimbabwe.

Autoritatea parcurilor naturale din Zimbabwe a impus sâmbătă o interdicţie pe termen nedefinit vânătorii organizate în afara rezervaţiei naturale din care Cecil a fost ademenit şi ucis pe 1 iulie.

O sursă de la Agenţia parcurilor a declarat pentru Reuters că un al doilea leu a fost ucis ilegal de un vânător străin, în Zimbabwe, pe 3 iulie. Această informaţie nu a fost confirmată de oficiali.

De la începutul acestei săptămâni, stomatologul american Walter James Palmer, care l-a ucis pe leul Cecil, a primit numeroase critici, dar şi ameninţări cu moartea. În oraşul său, Bloomington, aflat la periferia metropolei Minneapolis, doctorul Palmer este obligat să rămână ascuns în vila sa luxoasă, pentru a evita furia localnicilor şi a asociaţiilor care militează pentru protejarea animalelor şi a naturii.

După ce oficialii din Zimbabwe au dezvăluit identitatea ucigaşului leului Cecil, activiştii au folosit motoarele de căutare online pentru a descoperi datele de contact ale doctorului Palmer şi, apoi, reţelele de socializare pentru a distribui informaţii despre cabinetul lui stomatologic şi familia sa, generând un val de furie pe internet, suficient de puternic pentru a-i anihila pur şi simplu activitatea din spaţiul digital.

În faţa cabinetului doctorului Palmer, o slujbă funerară în memoria leului Cecil s-a încheiat cu plasarea unui număr impresionant de trandafiri roşii şi a câtorva zeci de jucării din pluş – cele mai multe reprezentând animale din junglă – în faţa uşii încuiate a clinicii.

Vânătoarea de trofee, practică a unor vânători bogaţi care plătesc zeci de mii de dolari pentru a obţine permisul ce le dă voie să ucidă animale sălbatice protejate, reprezintă de multă vreme subiectul unor dezbateri globale. Susţinătorii vânătorilor, dar şi unii dintre ecologişti spun că, dacă este realizată într-un mod responsabil, vânzarea acelor permise scumpe unor vânători interesaţi de animalele de talie mare şi care au mulţi bani poate să ajute programele de protejare a speciilor periclitate.

Un studiu din 2009, realizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, a estimat că vânătorii de trofee ucid aproximativ 600 de lei în fiecare an. În octombrie 2014, reprezentanţii United States Fish and Wildlife Service au propus includerea leului african pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia. În acest fel, autorităţile vor trebui să stabilească un ghid de practici în ceea ce priveşte permiterea importurilor de trofee de vânătoare. Propunerea este analizată în această perioadă.

Cecil era monitorizat cu atenţie de cercetătorii de la Universitatea Oxford încă din 2008, într-un studiu ce vizează declinul populaţiilor de lei africani, pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine ameninţările şi riscurile cu care se confruntă aceste animale. Reprezentanţii Wildlife Conservation Research Unit, divizie a Departamentului de Zoologie de la Universitatea Oxford, se temeau că fraţii adulţi şi puii lui Cecil vor fi ucişi de alţi masculi adulţi care vor încerca să preia controlul asupra acelui teritoriu. Însă, după moartea lui Cecil, Jericho a fost cel care i-a preluat puii.

Dezbaterile referitoare la vânătoarea de trofee se poartă de multă vreme în rândul activiştilor pentru conservarea naturii şi drepturile animalelor, fără să ajungă însă întotdeauna în atenţia publicului general. Atunci când un bărbat din Texas a plătit 350.000 de dolari pentru a vâna şi ucide un rinocer negru (specie protejată) în Namibia, în acest an, valul de indignare a rămas la nivelul acestei comunităţi de ecologişti. Însă moartea lui Cecil, un leu în vârstă de 13 ani, care a fost gonit de pe teritoriul său dintr-un parc naţional din Zimbabwe, a atins o coardă sensibilă a opiniei publice.

Doctorul Palmer a plătit aproximativ 54.000 de dolari pentru a vâna acest animal, potrivit presei, iar, în 2009, a plătit 45.000 de dolari la o licitaţie organizată pentru a conserva habitatul elanilor din California. Numele lui a apărut în acel an în The New York Times, după ce a ucis un elan de la o distanţă de 68,5 metri cu un arc, în încercarea de a stabili un nou record mondial la vânătoarea cu arcul.

Potrivit Zimbabwe Conservation Task Force, leul Cecil a fost vânat cu o arbaletă, după ce a fost gonit de pe teritoriul său şi, iniţial, ademenit cu mâncare. Cecil, cunoscut de toţi vizitatorii Parcului Naţional Hwange din vestul statului Zimbabwe graţie coamei sale spectaculoase de culoare neagră, a fost doar rănit atunci când a fost atins de o săgeată. Vânătorii i-au luat urma timp de două zile înainte de a-l ucide cu o armă de foc. Cecil a fost decapitat şi jupuit, iar trupul lui neînsufleţit a fost lăsat să putrezească.

Doi bărbaţi din Zimbabwe, un fermier şi un vânător profesionist, care au fost acuzaţi că l-au ajutat pe doctorul Palmer, au apărut în faţa unui tribunal, miercuri, fiind acuzaţi de braconaj. Oficialii din Zimbabwe spun că şi doctorul Palmer va fi cercetat pentru braconaj.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase