Home » Natură » Este Oxitocina cheia pentru o căsnicie fericită? Rezultatul unui studiu realizat în premieră de cercetătorii americani

Este Oxitocina cheia pentru o căsnicie fericită? Rezultatul unui studiu realizat în premieră de cercetătorii americani

Este Oxitocina cheia pentru o căsnicie fericită? Rezultatul unui studiu realizat în premieră de cercetătorii americani
Publicat: 18.10.2015
Oxitocina sau “hormonul imbrăţişărilor” este o substanţă care se produce în mod natural în corp atunci când suntem în apropierea fiinţei iubite, cu precădere în acele momente în care emoţiile noastre sunt intense, de exemplu în timpul orgasmului sau alăptatului.

Cercetătorii americani au administrat o doză din această substanţă unor perechi de marmoseţi (Callithrix jacchus) şi au ajuns la concluzia că ajută la menţinerea unei relaţii de apropiere pe termen lung între aceştia.

Studii anterioare au arătat că persoanele sau mamiferele care primesc o doză de oxitocina arată o mai mare sociabilitate şi o comunicarea mai intensă cu membrii aceluiaşi grup social.

„Suntem primii care au arătat că marmoseţii trataţi cu oxitocină beneficieză de o atenţie mai specială de la partenerul lor”, spune autorul proiectului Jon Cavanaugh, un student absolvent de la Centrul de Cercetare din Callitrichidae din cadrul Departamentului de Psihologie al Universitatăţii din Nebraska.

Cavanaugh spune că există unele diferenţe între reacţiile substanţei la masculi sau female. Masculii care au primit oxitocină sunt atraşi mai mult sexual de partenere, în timp ce femelele au tendinţa de a fi mult mai grijulii şi afectuase cu partenerii lor.

Acestea sunt metode neinvazive, oxitocina fiind administrată prin intermediul unor picături nazale care ajunge apoi la nivelul sistemului nervos central, unde aceasta poate schimba comportamentul social şi emoţional al celui care primeşte doza.

Pe langă efectele benefice ale oxitocinei, demonstrate până acum, cercetatorii montitorizează în continuare această substanţă, pentru a fi siguri că tratamentul nu are efecte dăunătoare pe termen lung.  

Sursa: Mail Online

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase