Prima pagină Natura

''Respiraţia'' Pământului, suprinsă într-o înregistrare video. Fenomenul dramatic din spatele ei

Marina Manastîrlî 11.12.2015 | ● Vizualizări: 14892

O înregistrare video a unui covor de frunze dintr-o pădure din Nova Scoţia ce se aseamănă mult cu respiraţia unui gigant care sforăie a devenit foarte populară pe internet.

Brian Nuttall se plimba prin apropierea râului Apple din  Cumberland, Nova Scoţia, când a dat peste o privelişte neobişnuită.
 


 
În înregistrarea video făcută de acesta cu telefonul mobil, straturile de frunze din pădure se mişcă de parcă ar respira. Videoclipul a fost vizulaizat de peste trei milioane de internauţi.
 
Această întâmplarea este una mai puţin mistică, dar nu mai puţin dramatică. Rădăcinile copacilor, întinse pe o suprafaţă considerabilă sub covorul de frunze, se desprind de pământ. Sistemul rădăcinos se ridică de sub pământ, mişcâd frunzele, atunci când copacii sunt mişcaţi de vânt, creând senzaţia de "respiraţie".
 
"Când am intrat într-o parte a pădurii în care arborii nu sunt tăiaţi, am observat mişcare la sol. Eu cred că soarta copacilor mari este să cadă doborâţi, dar sunt în prezent scutiţi de asta datorită copacilor  mai mici din jurul lor, care-i ajută să se menţină când vântul îi împinge", a scris Nuttall într-o postare pe Facebook. 
 
Sursa: CBC
Tag-uri: respiratie | pamant | gigant | padure | scotia