Home » Natură » Pădurile neobişnuite ale lumii – FOTO

Pădurile neobişnuite ale lumii – FOTO

Publicat: 22.11.2015
Copacul, dacă e lăsat fără intervenţii, creşte drept. Atunci, însă, când copacul tânăr are trunchiul fraged, direcţia acestuia de creştere poate fi modificată. În mai multe locuri de pe Pământ pot fi găsiţi copaci cu astfel de semne. Pădurea Curonian Spit din regiunea Kaliningrad, Rusia, rămâne însă un mare mister.
Pădurea dansatoare din Kaliningrad
 
Sursa foto: nikater/wikimedia
 
Curonian Spit este o zonă de 98 km lungime, îngustă, curbată cu dune de nisip, care separă Curonian Lagoon de coasta Mării Baltice. Porţiunea sa de sud este în interiorul Kaliningrad Oblast, Rusia, şi aici se află Pădurea Dansatoare. Copacii din această pădure sunt răsuciţi în spirale şi deformaţi în bucle. Se crede că aceşti copaci au fost plantaţi aici în 1961 pe o dună în apropierea unui sat, pentru a consolida nisipurile. Cauza exactă a deformării lor nu este cunoscută, dar sunt multe teorii, majoritatea de natură mistică, care încearcă să explice fenomenul.
 
Conform unei viziuni, vina pentru acest fenomen o poartă omida fluturelui Rhyacionia buoliana. Conform acestei teorii, omizile au deteriorat lăstrarii de pin, mâncând mugurii apicali. Cu mugurii apicali distruşi, creşterea în continuare e posibilă doar datorită înmuguririi laterale. În consecinţă, trunchiul şi arborele capătă o formă neobişnuită. 
 

Galerie foto

vezi galeria
9 foto
 
Pădurea gârbovă din Polonia
 
Sursa foto: 7alaskan/panoramio
 
În nord-vestul Poloniei, în aproapierea oraşului Gryfino, se află o altă pădure ciudată. Tulpinile celor aproximativ 400 de pini cresc cu un cot de 90 de grade la bază, înainte de a creşte din nou pe verticală. Această colecţie de arbori curbi a fost numită ” Pădurea gârbovă „. E uimitoare uniformitatea cu care trunchiurile sunt curbate şi îndoite, toate în aceeaşi direcţie, spre nord.
 
Explicaţia cea mai interesantă sugerează că un grup de fermieri a transfigurat copacii după plantarea lor în 1930. Fermierii sperau să confecţioneze mobilă din formele curbate la 10 ani după plantarea acestora. Cu toate acestea, focarul celui de-al Doilea Război Mondial nu a permis realizarea planurilor, lăsându-le, până la urma, un mister.
 
Pădurea beată 
 
Sursa foto: bogology.org
 
Uneori topirea permafrostului, alunecările de teren şi cutremurele pot provca, într-o pădure, înclinarea sau chiar răsturnarea unui număr impresionant de arbori. Ei sunt numiţi copaci beţi sau păduri bete. Creşterea temperaturilor la nivel global în ultimii cincizeci de ani a cauzat topirea permafrostului – stratul de sol şi de roci îngheţate care nu se dezgheaţă nici în timpul verii. Prin urmare, copacii beţi sunt acum un fenomen incredibil de comun în Alaska, Canada şi Rusia.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase