Home » Natura » Modelele extraordinare lăsate pe plajă de Crabul barbotor de nisip. Ce-l ”inspiră” pe acest artist? FOTO

Modelele extraordinare lăsate pe plajă de Crabul barbotor de nisip. Ce-l ”inspiră” pe acest artist? FOTO

12.05.2015
Modelele extraordinare lăsate pe plajă de Crabul barbotor de nisip. Ce-l ”inspiră” pe acest artist?  FOTO
Pe plajele nisipoase ale anumitor regiuni tropicale din Indo-Pacific trăieşte un crab mic, aproximativ de un centimetru lungime, numit "crabul barbotor de nisip" din genurile Scopimera şi Dotilla, familia Dotillidae.
Aceste crustacee minuscule au corpurile sferice, cu cleştii lungi şi plaţi, picioare păroase şi ochii fixaţi pe tulpini scurte, care se pot plia în canale speciale atunci când crabii se grăbesc să se ascundă în vizuinile lor. De aceeaşi culoare cu nisipul, crabii sunt foarte greu de urmărit. 
 

Galerie foto

vezi galeria
9 foto
 
Ce e deosebit la aceşti crabi este faptul că în căutarea de hrană ei creează modele complicate pe nisip. Aceste modele sunt compuse din sute de mii de bile mici de nisip, numărul bilelor variază în funcţie de cât de mulţi crabi au fost la „gustare”.
 
Crabul barbotor de nisip se alimentează cu învelişul exterior subţire format din particule organice comestibile pe suprafaţa boabelor de nisip. Pe timp de maree, crabul iese din vizuină şi începe să cearnă nisipul, ridicând fiecare boabă de nisip cu cleştele şi aducându-le la gură pentru a colecta toate resturile de produse alimentare microscopice. După această procedură, boabele curate de nisip sunt tranformate în bile mici şi aruncate în spate. Această metodă inteligentă permite crabului să evite cernerea aceluiaşi nisip de două ori. 
 
Imagini cu acest crab minuscul, dar şi ale operelor sale pot fi vizualizate aici.
 
Crabii ies din vizuinile lor în cel mai scurt timp posibil după ce a avut loc refluxul. Complexitatea structurii de bile mici lăsate pe nisip depinde de timpul cât curentul de apă a fost retras.
 
Crabul barbotor de nisip este larg răspândit în regiunea Indo-Pacificului şi apare abundent pe plajele de nisip tropicale şi sub-tropicale.