Home » Natura » O cheamă Wisdom şi este cea mai bătrână pasăre din lume. La 64 de ani tocmai a mai făcut un ou – FOTO, VIDEO

O cheamă Wisdom şi este cea mai bătrână pasăre din lume. La 64 de ani tocmai a mai făcut un ou – FOTO, VIDEO

12.09.2015
Faceţi cunoştinţă cu Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică cunoscută din lume. Ea are 64 de ani. Wisdom este un albatros de Laysan, o pasăre marină masivă cu aripile de aproape un metru şi cu un cioc galben pal.
Albatrosul de Laysan trăieşte în zona de Nord a Pacificului şi are o viaţă neobişnuit de lungă, dar nu la fel de lungă ca viaţa femelei Wisdom. Cele mai multe exemplare de albatroşi de Laysan mor, de obicei, la vârsta de 40 de ani.
 
Wisdom a fost capturat, pentru prima dată, în 1956 de către Chandler Robbins, un renumit savant şi cercetator principal al Studiilor Geologice din Statele Unite ale Americii.  Multe păsări pierd benzile de informare  înainte de a fi înlocuite, însă banda ataşată lui Wisdom a fost înlocuită continuu şi datorită acestei evidenţe meticuloase, ornitologii pot afirma că ea nu are mai puţin de 64 de ani, dar ar putea fi chiar şi mai bătrână. Cercetătorii au calculat că Wisdom a zburat mai mult de 9,5 milioane de km deasupra oceanului, o distanţă de cincisprezece ori mai mare faţă de cea dintre Pământ şi Lună.
 
 
În noiembrie, Wisdom a revenit la Midway Atoll în nord-vestul Hawaii. Insulele Midway sunt casa a 99,7% din populaţia de albatroşi. La scurt timp după ce a sosit, Wisdom a făcut un ou.
 
 
Albatroşii de Laysan se împerechează, de obicei, o singură dată în viaţă, iar Wisdom a avut mai mult de un partener. Cercetatorii estimează că albatrosul ar fi crescut mai mult de 36 de pui în decursul vieţii sale. Ei fac doar câte un ou pe an. Albatrosul femelă şi partenerul său de reproducere, masculul, vor petrece împreună aproximativ 6 luni pentru a creşte şi hrăni puiul. 

„Suntem martori cum populaţia de păsări marine scade dramatic şi asta se întâmplă la nivel mondial. Înregistrăm o scădere de  -70% din anii 1950, iar de când Wisdom a fost prinsă şi i-au fost ataşaţi anumiţi senzori, ea a devenit simbolul speranţei şi inspiraţiei. Suntem parte din viaţa lui Wisdom şi este îmbucurător să o vedem întorcându-se după decenii de muncă asiduă efectuată pentru a gestiona şi pentru a proteja habitatul cuiburilor de albatros”, a declarat Dan Clark, reprezentatul Refuge Manager. 
 
„Este foarte umilitor să cred că această femelă a vizitat Midway timp de cel puţin 64 de ani. Ea reprezintă o conexiune cu trecutul Midway, precum şi încorporează speranţa noastră pentru viitor”, a declarat vicepremierul Refuge Manager, Bret Wolfe.
 
 
Wisdom (din dreapta) „discută” cu oul ei la scurt timp după ce la data 28 noiembrie, 2015 l-a făcut/ Sursa foto:  Dan Clark / USFWS
 
Masculul şi femela albatrosului de Laysan schimbă consecutiv rolul de cloşcă. Prima tură de 3 săptămâni o face masculul, care-i oferă femelei  şansa de a-şi reface rezervele de grăsime. Ulterior,cei doi împart şi responsabilităţile alimentare şi de creştere a puiului.
 
Iți recomandăm