Home » Natură » O balenă extrem de rară a fost văzută din nou după şapte ani. A adus cu ea şi o surpriză – FOTO+VIDEO

O balenă extrem de rară a fost văzută din nou după şapte ani. A adus cu ea şi o surpriză – FOTO+VIDEO

Publicat: 09.03.2016
Gallonul de lapte este una dintre cele mai frumoase balene de pe Pământ.
Numită aşa pentru nuanţa ei strălucitoare, lăptoasă, balena incredibil de rară,albinos a fost observată de biologii marini în largul coastei Mexicului, în Pacific. Gallonul de lapte nu a mai fost văzut din anul 2009.
 
În urma celui de-al şaptelea recensământul anual al balenelor, realizat de Comisia Ariilor Naturale Protejate (Conanp), s-a constatat că Gallonul de lapte s-a păstrat destul de bine ascunsă, în ciuda strălucirii luminoase a pielii sale.
 
„Acest specimen a fost observat pentru prima dată în 2008-2009, fiind un pui de balenă cu caracteristicile albinoşilor, motiv pentru care a şi primit acest nume”, explică reprezentantul Conanp.
 
 
„Recenta observaţie a avut loc în zona Insulei Alambre în Laguna Ojo de Liebre. De data aceasta, Galonul de lapte a fost însoţită de un pui, care era complet gri, ceea ce trebuie să însemne că balena a devenit pentru prima dată mamă”, a delcarat reprezentantul Conanp.
 
Sursa foto: latino.foxnews.com
 
În sălbăticie, indivizii albinoşi sunt extrem de rari pe uscat, iar în apă cu atât mai mult, a raportat Laura Geggel pentru Live Science. Această trăsătură poate apărea la oameni şi animale cu o predispoziţie genetică pentru lipsa de pigment-melanină. Indivizii care se nasc cu albinism, de obicei, moştenesc genele recesive de la ambii părinţi sau, în unele cazuri rare, genele recesive de la doar un singur părinte pot fi suficiente pentru un descendent albinos.
 
Pe uscat, animalele albinoase se descurcă destul de prost în sălbăticie, pentru că nuanţa de alb strălucitor este ca un indicator pentru prădători. Iar pentru mamiferele marine foarte mari, cum e Gallonul de lapte, încă nu se cunosc clar dezavantajele cauzate de culoarea pielii sale.
 
Datorită dimensiunilor sale enorme, Galonul de lapte ar putea să nu aibă prea mulţi prădători, dar se poate întâlni cu alte probleme. Cercetările au arătat că balena albinos probabil se confruntă cu probleme precum absorbţia redusă de căldură în apele mai reci, sensibilitate crescută la lumina solară şi comunicare vizuală alterată.
 
„Probabil din cauza rarităţii lor, cercetătorii nu au ajuns la o concluzie publică dacă balenele albinoşi împărtăşesc aceleaşi ameninţări ca şi omologii lor de pe uscat”, relatează Hinckley Christian Science Monitor.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase