Home » Natură » Programul chinez de conservare a pădurilor se dovedeşte a fi un mare SUCCES – VIDEO

Programul chinez de conservare a pădurilor se dovedeşte a fi un mare SUCCES – VIDEO

Publicat: 26.03.2016
China se pare că a găsit soluţia împotriva defrişărilor forestiere.

Beijing-ul a implementat un program de conservare a pădurilor în anul 1998 şi acum au dovada că acel program funcţionează.

Exploatarea forestieră şi defrişările masive au dus la o reducere considerabilă a suprafeţelor împădurite. O echipă de oameni de ştiinţă au studiat pădurile naţionale, folosind imagini de pe satelit, observând dacă suprafaţa împădurită s-a extins sau a scăzut.

În perioada anilor 2000-2010 a fost înregistrată o redresare semnificativă cu circa 1,6 la sută din teritoriul Chinei, în timp ce pierderile constituiau 0,38 la sută.

„Înainte, defrişările erau extinse la scară largă. Acum, însă, că s-a oprit tăierea pădurilor, există şi o creştere în suprafeţe acoperite de pădure”, a declarat autorul studiului, Andrés Viña, de la Centrul pentru Sisteme de Integrare şi sustenabilitate a Universităţii de Stat Michigan.

Pădurile adăpostesc o biodiversitatea imensă, previn eroziunea solului şi acţionează ca filtre de carbon, purificând atmosfera de dioxidul de carbon.

Estimările au demonstrat că aproape 130 de hectare de păduri, o suprafaţa mai mare decât Africa de Sud, a fost defrişată numai în ultimii 25 de ani ai secolului trecut.

Timp de decenii la rând, chinezii au tăiat păduri, pentru a face loc industriei şi agriculturii. Biodiversitatea a sărăcit, iar inundaţiile şi alunecările de teren ce au devenit tot mai dese au adus imense pierderi din cauza lipsei copacilor care menţineau balanţa în ecosistem.

Inundaţiile şi alunecările de teren numai din vara anului 1998 au provocat pierderi de 20 de miliarde de dolari. Atunci, guvernul chinez a decis să investească, în perioada 1998-2000, două miliarde de dolari în programul de conservare a pădurilor.

Rezultatul a fost extraordinar. Defrişările forestiere, care ajungeau în 1997 la 32 de milioane de metri cubi de lemn natural, au fost reduse la 23 de milioane de metri cubi către anul 1999.

„Când se ajunge la climă şi reţinerea carbonului, acestea sunt probleme globale”, a afirmat Kevin Griffin, un ecologist de la Lamont-Doherty Earth Observatory la Universitatea Columbia, care nu a participat la studiu.

„Este încurajator să vedem că despădurirea este în scădere şi că unele ţări din toate regiunile arată progrese impresionante. Printre acestea, ele includ: Brazilia, Chile, China, Cape Verde, Costa Rica, Filipine, Republica Coreea, Turcia, Uruguay, şi Vietnam”, a declarat Jose Graziano da Silva, directorul general al FAO (Organizaţia Internaţională de Agricultură şi Alimentaţie).

Odată cu scăderea defrişărilor, FAO a raportat că emisiile de carbon au scăzut cu 25 la sută între anii 2001-2015.

Sursa: CS Monitor

Vă recomandăm şi aceste articole:

Terra a pierdut 2.300.000 km² de păduri între 2000 şi 2012. Urmăreşte LIVE situaţia pădurilor din întreaga lume! (VIDEO)

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase