Home » Natură » Acesta este cel mai bătrân ”locuitor” al Europei. ”Este unic”

Acesta este cel mai bătrân ”locuitor” al Europei. ”Este unic”

Acesta este cel mai bătrân ”locuitor” al Europei. ”Este unic”
Publicat: 23.08.2016
În Grecia, Adonis şi ''vecinii săi'' se află la câţiva kilometri de civilizaţie, supravieţuirea lor fiind un lucru neobişnuit.

Un străvechi pin bosniac, numit Adonis de către cercetători ,a fost datat ca fiind de acum 1.075 de ani. Acesta este astfel cel mai bătrân copac în viaţă din Europa.

Dendrocronologii au estimat că arborele din Grecia este de acum 1.075 de ani. Copacul, poreclit ,,Adonis”, a asistat la răboaie mondiale şi o mare parte din Evul Mediu. ,,Arborele pe care l-am descoperi este unic. Acesta nu se bazează pe plantă mamă sau pe abilitatea de a se divide sau clona pentru a supravieţui,” a declarat Paul J. Krusic, absolvent al Universităţii din Stockholm.

Acesta se referă la arborii care se clonează. Aşadar, un arbore care trăieşte acum are aceiaşi compoziţie genetică cu cei de peste 100.000 de ani.

Arborele din Grecia a trăit peste 1.000 de ani de istorie. În cazul altor arbori s-a estimat că sunt mult mai bătrâni decât Adonis. Însă cercetătorii contrazic afirmaţiai. 

Potrivit lui Krusic, care a făcut parte din echipa care a numărat cercurile trunchiului, Adonis ar avea mai mult de 1.075 de ani.

,,Sunt impresionat, în contextul civilizaţiei vestice toate evenimentele istorice care au avut loc în jurul acestui pom, toate imperiile, cel Bizantin, cel Otoman. Multe lucruri l-ar fi putut doborî,” a declarat Krusic.

Copacii bătrâni sunt foarte rari în Europa, deşi în alte părţi ale lumii sunt un lucru comun, motivul fiind în principal oamenii. Cu cât este mai mult trafic uman în zonă, cu atât vor fi tăiaţi mai mulţi arbori, pentru a fi făcuţi lemne de foc sau pentru construirea caselor.

În Grecia, Adonis şi ”vecinii săi” se află la câţiva kilometri de civilizaţie, supravieţuirea lor fiind un lucru neobişnuit. 

,,Acest fapt are la bază o poveste. O poveste a schimbărilor climatice şi a influenţei oamenilor,” a declarat Krusic.

Sursa: CS Monitor

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase