Home » Natură » Singurul copac ”arestat” din lume. Cum a ajuns un arbore să fie legat cu lanţuri vreme de peste 100 de ani – FOTO

Singurul copac ”arestat” din lume. Cum a ajuns un arbore să fie legat cu lanţuri vreme de peste 100 de ani – FOTO

Publicat: 11.09.2016
Copacul este astăzi o atracţie turistică vizitată des de cei care ajung în zona de nord-vest a Pakistanului.

În apropierea bazei militare Landi Kotal din Pakistan se află un arbore banian ţinut în lanţuri…pentru a nu scăpa. Pe o plachetă atârnată de crengile copacului stă scris ,,Sunt sub arest”. 

Povestea arborelui neobişnuit începe în anul 1898, când un ofiţer britanic pe nume James Squid s-a îmbătat şi a crezut că pomul îl atacă. În acel moment, militarul a ordonat subalternilor săi să aresteze copacul şi să îl înlănţuiască. Chiar şi acum, după mai bine de 100 de ani de la acel moment, pomul se află încă în lanţuri. 

Foto:uk.hir-portal.hu

Localnicii spun că pomul reprezintă o alegorie a legilor promulgate de conducerea colonială britanică împotriva opozanţilor Pashtun. Aceste legi, adunate sub titulatura ,,Frontier Crimes Regulation” (,,FCR”), permiteau pedepsirea triburilor sau a familiilor de localnici din zona Pakistanului pentru nelegiuirile comise de membri ai acestor grupuri. 

Deşi pare greu de crezut, legea se aplică şi astăzi în zona de nord-vest a Pakistanului. Normele nu le permit locuitorilor acestei zone să fie judecaţi cu drept de apel, să fie reprezentaţi în tribunale sau să prezinte dovezi în instanţă. În baza acestor legi, orice persoană poate fi arestată chiar dacă nu i se aduce o acuzaţie anume, guvernul federal având dreptul de a confisca bunurile celui acuzat.  

Foto:scoopwhoop.com

În anul 2008, prim-ministrul pakistanez, Yousaf Raza Gilani, a înlesnit legislaţia ce privea arestarea familiilor celor care comiteau fapte ilegale, însă de-abia în 2011 legea a fost supusă unor schimbări semnificative. Atunci, au fost incluse concepte precum cauţiunea sau imunitatea femeilor, a copiilor şi a bătrânilor. 

Sursa: amusingplanet.com

Vă mai recomandăm şi: Herbie, ulmul uriaş

                                             Vânătoarea de comori vii: Marea Britanie inventariază arborii stravechi

                                             Cel mai neobişnuit copac din lume (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase