Home » Natură » Diego, cel mai potent broscoi. Are peste 800 de descendenţi şi a ajutat la salvarea speciei

Diego, cel mai potent broscoi. Are peste 800 de descendenţi şi a ajutat la salvarea speciei

Publicat: 18.09.2016
O broască ţestoasă gigantică din Espanola, numită Diego, a reuşit să-şi salveze întreaga specie de la dispariţie, fiind tatăl a peste 800 de pui de-a lungul vieţii sale.

,,Munca” lui Diego a început în 1960, când existau doar 14 ţestoase sălbatice, doi masculi şi 12 femele în Espanola, cea mai sudică insulă din Arhipelagul Galapagos.

Acum, aproape 2.000 de ţestoase reproduse în captivitate au fost eliberate în sălbăticie. Se pare că Diego şi prietenii săi au fost responsabili pentru repopularea insulei. Conform studiilor genetice actuale, Diego a ajutat la producearea a 40%  din ţestoasele eliberate.

,,Este un mascul foarte activ sexual. Ţestoasa a contribuit enorm la repopularea insulei,” a declarat specialistul în conservarea ţestoaselor, Washington Tapia, de la Galapagos National Park. ,,Am făcut teste genetice şi am descoperit că Diego a fost tatăl a 40%  dintre descendeţii eliberaţi în sălbăticia din Espanola,” a adăugat el.

Diego cântăreşte 80 de kilograme şi se întinde aproximativ 90 de centimetri în lungime, înălţimea sa fiind de 1,5 metri. Cercetătorii au estimat că ar avea peste 100 de ani.

Broasca trăieşte într-un adăpost de pe insula  Santa Cruz din Galapagos, unde împarte ţarcul cu şase femele, împreună au datoria de a repopula insula Espanola. În afară de abilităţile sale de reproducere, cercetătorii nu cunosc alte aspecte legate de Diego. Însă ştiu că a fost descoperit în grădina zoologică din San Diego, la sfârşitul anului 1950, probabil fiind luat de pe insula Espanola.

,,Nu ştim exact cum a ajuns în Statele Unite ale Americii. Probabil a fost luată din Espanola, undeva între 1900 şi 1959, de câtre o expediţie ştiinţifică,” a declarat Tapia.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase