Home » Natură » Prim-ministrul din Laos a sprijinit traficul cu animale sălbatice. În 2014 au fost ucişi peste 16.000 de elefanţi. Acum specia este pe cale de dispariţie

Prim-ministrul din Laos a sprijinit traficul cu animale sălbatice. În 2014 au fost ucişi peste 16.000 de elefanţi. Acum specia este pe cale de dispariţie

Publicat: 28.09.2016
Oficialităţile dintr-un guvern din Asia au ajutat braconierii să transporte animale pe cale de dispariţie în valoare de milioane de dolari, dezvăluie The Guardian.

Într-o aparentă încălcare a legii naţionale şi internaţionale, pentru mai mult de 10 ani, prim-ministrul din Laos a încheiat înţelegeri cu trei dntre principalii traficanţi de animale pentru a transporta sute de tone de animale sălbatice prin anumite graniţe.

În 2014, aceste înţelegeri au acoperit 45 de milioane de dolari din vânzarea sau uciderea a 165 de tigri, 650 de rinoceri şi peste 16.000 de elefanţi, toate specii pe cale de dispariţie.

Dovezile descoperite de The Guardian indică faptul că înţelegerile au adus un profit de sute de miliarde de dolari pentru guvernul din Laos. Inspectorii pentru agricultură din Laos au întocmit rapoarte despre fermele care sunt conduse de doi dintre traficanţi, fapt ce atestă că guversul a aprobat ca  în ferme să fie ucişi lei, pentru a fi vândute oasele pielea şi ghearele lor.

Implicarea unui lider naţional face parte dintr-un lanţ mondial al exploatării ce sprijnă traficul ilegal de animale sălbatice. Steve Galster, directorul executiv al unui grup care militează împotriva traficului de animale, a declarat: ,,Este vorba de un parteneriat public între puterile statului şi sindicatele criminale”. Familia Bach deţine o poartă de ieşire prin care scot din ţară produse din animale, din Thailanda, prin Laos, Vietnam şi China.

Cea mai recentă înţelegere a fost realizată de compania Xaysavang Trading, care a fost înfiinţată de un om de afaceri din Laos, Vikay Keosavang. Acesta este ,,atât de bine păzit încât nimeni din Laos nu-l poate aresta,” conform unei surse.

Keosavang a semnat o înţelegere cu departamentul de finanţe din Laos, care i-a permis funcţionarea companiei din 2003, în primul an acesta a câştigat 11 milioane de dolari. Înţelegerea i-a oferit lui Keosavang permisunea de trafic cu crocodili, maimuţe, pholidote, pielea a 100.000 de pitoni, 250 de tone de carapace de ţestoasă, 100 de tone de câini, 1.000 coţofane australiene şi 20 de tone de oase de animale ce sunt utilizate pentru fabricarea vinului medicinal.

Pentru afaceri, Keosavamg a plătit 2% din fiecare tranzaţie către trezoreria din Laos. 

În cele din urmă, în 2014, guvernul din Laos i-a retras licenţa de comercializare a animalelor sălbatice. Însă guvernul a încheiat noi licenţe cu alte companii ce comercializau animale sălbatice.

Prim-ministrul a ordonat în 2013 către patru miniştri şi doi guvernatori din provincie să ajute companiile să-şi plătească cota (aproximativ 30 de milioane de dolari pe lună din partea unei singure companii).

În cadrul înţelegerilor erau specificate sancţiuni pentru cei ce făceau trafic cu speciile pe cale de dispariţie (tigri, rinoceri şi elefanţi).

Însă, Laos rămâne membru cu drepturi depline a CITES (Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate de Faună şi Floră Salbatică, cunoscută şi ca Convenţia de la Washington), deşi a fost suspendat în 2015 deoarece nu a reuşit să construiască un plan pentru eradicarea traficului de animale.

Sursa: The Guardian 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase