Home » Natură » Unde se află cea mai adâncă peşteră din lume? Aceasta a fost descoperită de un scafandru cu ajutorul noilor tehnologii

Unde se află cea mai adâncă peşteră din lume? Aceasta a fost descoperită de un scafandru cu ajutorul noilor tehnologii

Publicat: 04.10.2016
Scafandrul încearcă să ajungă pe fundul acesteia încă din anul 1999.

O peşteră din Republica Cehă a fost desemnată cea mai adâncă peşteră subacvatică din lume.

Pe 27 septembrie, un sistem de vehicul pilotat de la distanta-ţintă (RPVTS) a ajuns pe fundul abisului Hranicka, ce are o adâncime de 403 metri. Echipa care a pilotat RPVTS-ul a fost condusă de scafandrul polonez Krzysztof Starnawski, ce explorează peştera şi încearcă să ajungă pe fundul acesteia încă din anul 1999.

Expediţia din acest an este a treia consecutivă după încercările eşuate de atingere a fundului peşterii, în 2014 şi 2015. Starnawski a reuşit să ajungă la cea mai mare adâncime în 2014, când a atins distanţa de 384 de metri, însă nu a mai putut continua deoarece pasajul era prea îngust.  Însă anul acesta, scafandrul s-a reîntors pentru a cerceta din nou zona cu ajutorul unui RPVTS realizat la comandă de către compania GRALmarine, cu ajutorul căruia a reuşit să ajungă la fundul peşterii. 

Acesta consideră că peştera s-a format din calcarul ce s-a depus în urma eliberării încărcăturii de dioxid de carbon. Acest fapt i-a indicat scafandrului că peştera este mult mai adâncă decât părea iniţial, conform declaraţiei acestuia. Starnawaki crede că structura arăta diferit în trecut, structura sa fiind mult mai dinamică.

Anterior, cea mai adâncă peşteră subacvatică din lume era Pozzo del Merro din Italia, ce avea o adâncime de 391 de metri. 

Sursa: Discover Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase