Home » Natură » Cum am numărat pisicile sălbatice din România? Istoria unui ordin cu ”două erori de conţinut”. ”Mi se pun acum dracii”

Cum am numărat pisicile sălbatice din România? Istoria unui ordin cu ”două erori de conţinut”. ”Mi se pun acum dracii”

Cum am numărat pisicile sălbatice din România? Istoria unui ordin cu ”două erori de conţinut”. ”Mi se pun acum dracii”
Publicat: 06.10.2016
Nu tu Cioloş, nu tu Dragnea, nici măcar Iohannis nu ţine în priză Facebook-ul şi petiţia online. Pisica sălbatică rupe tot. Chiar şi ordinul de execuţie, semnat de însuşi ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmerm.

S-a lăsat greu. Palmer zice cu „ameninţări cu moartea la adresa mea”. A anulat ordinul, dar răzbunarea pisicii sălbatice a prins-o din urmă, scrie Gândul.

Cel mai nervos e omul cu numărătoarea, că l-a băgat în gura presei şi a internetului că vrea să ucidă 482 de feline, plus 552 de urşi şi 657 de lupi.

„Nu ştie ce semnat doamna ministru, din păcate. E foarte grav, doamnă, dar dumneavoastră, ziariştii în general, nu că mi se pun dracii acum pe dumneavoastră, nu ascultaţi pe nimeni. Numai ce spune „vocea străzii”. Ascultaţi de vocea străzii că o să ajungeţi departe. Nişte piş…ţi şi alţi rahaţi care scriu şi fac din ţara asta orice. Îmi cer scuze că mi-am pierdut, dar deja…mi s-a pus pata deja”, spune omul cu fundaţia. Fundaţia Carpaţi care apare în comunicatul de la Mediu că, alături de ICAS şi Universitatea Transilvania, a numărat carnivorele protejate de UE şi a decis câte să fie împuşcate. Una peste alta, lucrurile sunt serioase. Ordinul s-a anulat, vânătorii au rămas fără cota de recoltare, s-a făcut Serviciul de Urgenţă pentru Animale Sălbatice, iar ministerul a corectat comunicatul „cu două erori de conţinut. Iată istoria!

Pe 21 septembrie, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup şi pisică sălbatică. Mai exact, potrivit documentului, 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice, specii protejate la nivel european, ar fi urmat să fie împuşcate în intervalul 2016-2017.

Cine a numărat carnivorele? Ministerul Mediului a anunţat, într-un comunicat, că socoteala are la bază „un studiu anual de evaluare a efectivelor populaţiilor de carnivore mari din România realizat printr-un acord cu ICAS Braşov, Universitatea Transilvania Braşov şi Fundaţia Carpaţi – prin măsurători în teren, evaluarea zonelor vulnerabile la carnivorele mari şi alţi indicatori care vizează siguranţa cetăţenilor, starea de conservare a speciilor dar şi echilibrul acestora”.

A vuit internetul, iar peste 30.000 de români au semnat petiţia online împotriva deciziei ministerului pe motiv că „în prezent nu există dovezi că pagubele produse de urs, râs, lup şi pisică sălbatică sunt corelate cu numarul prea mare de animale. În cazul pisicilor sălbatice nu există niciun caz semnalat de producere de pagube”.

ICAS neagă că a făcut vreun studiu

Citeşte continuarea pe Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase