Home » Natură » Şi animalele pot distinge realitatea de ficţiune

Şi animalele pot distinge realitatea de ficţiune

Publicat: 31.10.2016
Cu toţii ştim că modul în care ne proiectăm viziunea asupra lumii nu corespunde întotdeuna cu realitatea.

Abilitatea de a distinge fantezia de realitate a fost atribuită dintotdeauna oamenilor. Însă, graţie unor noi cercetări realizate asupra cimpanzeilor şi urangutanilor, s-a descoperit că nu suntem singurii care putem departaja imaginaţia de universul palpabil, informează site-ul 3tags.org

Capacitatea de a recunoaşte atunci când ceilalţi deţin convingeri eronate a fost văzută, dintotdeauna, drept o trăsătură esenţială a dezvoltătii cognitive a oamenilor. Încă din copilărie, până la vârsta de cinci ani, omul îşi dezvoltă conştiinţa. Marchează, practic, începutul acestei aptitudini umane de a înţelege gândurile şi emoţiile celorlalţi, un lucru esenţial în stabilirea relaţiilor interumane. În acelaşi timp, permite omului să îi păcălească pe ceilalţi când vine vorba de mistificarea realităţii. Inabilitatea de a detecta ceea ce gândesc sau simt ceilalţi este un semn timpuriu al autismului.

De-a lungul anilor, studiile au arătat că maimuţele sunt înzestrate când vine vorba de a înţelege ce îşi doreşte sau ce ştie celălalt. Însă, când vine vorba de a percepe ce este în capul celeilalte fiinţe, chiar şi atunci când acele gânduri sunt false, maimuţele nu au dat dovadă de aceeaşi capacitate. Capacitatea de a detecta credinţele neadevărate presupune înţelegerea faptului că nu tot ceea ce se află în mintea noastră îşi are un corespondent în realitate.

„Înseamnă înţelegerea faptului că există o lume mentală distinctă de lumea propriu-zisă”, spune Tomasello, coautorul unui studiu realizat alături de cercetători de la Universitatea Duke, Universitatea Kyoto şi Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă, care a apărut într-o revistă de specialitate.

Citeşte continuarea aici

Citeşte şi:

Imagineaza-ti o lume noua cu ajutorul fotografiei

Un obiect vechi de 800 de ani stârneşte imaginaţia pasionaţilor de fenomene neobişnuite – VIDEO

Moartea împărtăşită: fenomen real sau pură imaginaţie?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase