Home » Natură » Abilitatea INCREDIBILĂ a plantelor. Pot ”vedea” în subteran

Abilitatea INCREDIBILĂ a plantelor. Pot ”vedea” în subteran

Abilitatea INCREDIBILĂ a plantelor. Pot ”vedea” în subteran
Publicat: 10.11.2016
Este deja cunoscut faptul că tulpina, frunzele şi florile unei plante au receptori fotosensibili care le controlează creşterea prin intermediul unui proces numit fototropism.

Plantele deţin şi receptori fotosensibili în reţeaua de rădăcini subterană. Timp de mult timp, cercetătorilor nu le-a fost clar procesul biologic prin care senzorii detectează lumina, având în vedere faptul că se află sub pământ. 

Conform noii cercetări publicate în revista Science Signaling, plantele au capacitatea de a ,,vedea” în subteran. Cercetătorii din cadrul Universităţii Naţionale din Seul, Coreea de Sud, au studiat o mică plantă numită Arabidopsis Thaliana, ce face parte din familia cruciferelor, fiind înrudită cu varza şi ridichia.

Experţii au descoperit că tulpina plantei poate conduce lumina până la receptorii din sistemul de tulpini. Tulpina a devenit o versiune biologică a unui cablu cu fibră optică. Transmisia este importantă deoarece ajută planta să producă proteina HY5, care produce creşterea rădăcinilor. Când plantele au fost modificate genetic pentru ca receptorii de lumină să nu funcţioneze, rădăcina s-a oprit din creştere. 

,,Descoperirea demonstrează că rădăcinile nu numai că primesc informaţii despre condiţiile luminii de la suprafaţă prin intermediul moleculelor semnalizatoare care călătoresc de la exterior spre rădăcină ca răspuns la lumina din exterior, astfel planta poate percepe direct lumina care pătrunde prin interiorul ţesutului plantei,” concluzionează cercetătorul.

Majoritatea plantelor au receptori fotosensibili în rădăcini, probabil având acelaşi tip de sistem de semnalizare.

Sursa:  Seeker

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase