Home » Natură » Narvalul, animalul mistic care vede cu ajutorul sunetului

Narvalul, animalul mistic care vede cu ajutorul sunetului

Narvalul, animalul mistic care vede cu ajutorul sunetului
Publicat: 12.11.2016
Narvalul nu este un animal mitologic este doar o balenă cu doi dinţii, unul dintre aceştia fiind foarte lung la masculi (aproape 3 metri lungime). Însă un alt aspect îl face pe narval o creatură specială.

Narvalul vede cu ajutorul sunetului, conform unui studiu publicat în revista PLOS One. Precum celelalte balene, narvalul are nevoie să iasă la suprafaţă pentru a respira, în medie o dată la şase minute. Însă, spre deosebire de alte balene, narvalul trăieşte toată viaţa în condiţiile extreme din Antarctica. Majoritatea se află în apele din estul Canadei şi Groenlandei, unde este mai mult întuneric decât lumină şi suprafaţa apei este mai mult îngheţată decât lichidă.

Cumva această creatură reuşeşte să spargă gheaţa şi să respire, de asemenea se scufundă până la un kilometru în adâncul apei, unde este beznă totală, pentru a captura peşti şi alte prăzi.

,,Nu vezi suprafaţa lichidă a apei pentru câţiva kilometri şi dintr-o dată apare o crăpătură şi vezi un narval,” a declarat Kristine Laidre, ecologist din cadrul Universităţii din Washington. ,,Mereu m-am întrebat cu navighează aceste creaturi în adâncuri şi cum găsesc  crăpăturile pentru a respira,” adaugă ea.

Narvalul utilizează ecolocaţia pentru a identifica obiectele din jurul său, experţii au aplasat sub apă microfoane pentru a le putea înregistra.  Aceştia au descoperit că balena utilizază sunete precum pocniturile pentru a vizualiza imaginea de sub apă. Pocniturile sunt produse de un organ numit buze fonice, cu o rată de 1.000 de pocnituri pe secundă. Sunetul iese prin capul navalului care funcţionează precum o lentilă de sticlă, afirmă Jens Koblitz, bioacustician. Când sunetul se întoarce înapoi la animal lovindui falca inferioară.

Narvalul rămâne încă un animal misterios  care a fost făcut cunoscut în Europa de vikingi prin intermediul poveştilor lor cu unicorni.

Sursa: NY Times

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Balena alba descoperita in apele din Alaska

Narvalul – unicornul mărilor

Ce s-a întâmplat după ce o familie a salvat de la moarte o balenă cu cocoaşă. Imagini emoţionante (VIDEO)

Elicopterele vor colecta respiratia balenelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase