Home » Natură » Cea mai faimoasă gorilă de munte a murit la vârsta de 38 de ani. Era cea mai longevivă membră a speciei

Cea mai faimoasă gorilă de munte a murit la vârsta de 38 de ani. Era cea mai longevivă membră a speciei

Cea mai faimoasă gorilă de munte a murit la vârsta de 38 de ani. Era cea mai longevivă membră a speciei
Publicat: 16.11.2016
Una dintre cele două gorile care au fost studiate de către Dian Fossey, zoologistă şi antropologistă americană, care a iniţiat un studiu amplu cu privire la gorilele de munte, a dispărut şi se consideră că a decedat. Numele ei era Cantsbee, iar luni ar fi împlinit 38 de ani.

Oamenii de ştiinţă nu iau în calcul varianta conform căreia aceasta a fost ucisă de către braconieri, căci vânătorile ilegale sunt extrem de rare îm Rwanda. Masculul, care trăia în Parcul Naţional Vulcanic, se pare că a decedat din cauze naturale.

„Cantsbee a fost înregistrat drept cel mai longeviv mascul din specia gorilelor de munte al tuturor timpurilor „, a afirmat Tara Stoinski, preşedinte al Fondului Dian Fossey, care îşi are sediul în Atlanta, Georgia. Vârsta medie a acestei specii de gorile se înregistrează în jurul vârstei de 20 de ani. Acesta s-a născut în anul 1978, anul în care Fossey a inaugurat Fondul Digit care, ulterior, a fost redenumit în memoria sa, după ce a fost ucisă în anul 1985.

Fossey a studiat sute de gorile, iar dintre acestea, astăzi mai trăieşte doar una singură, o femelă gorilă pe care o cheamă Poppy. Atunci când aceasta a început să studieze aceste animale, în anii 1960, braconierii vânau aceste gorile, iar numărul lor ajunsese la doar 250 în acea zonă. Însă, datorită demersurilor acesteia, numărul gorilelor a crescut, dublându-se. Cu toate acestea, această specie încă se află pe lista animalelor pe cale de dispariţie în repertoriul Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii.

Gorila de munte este şi un incredibil lider, iar Cantsbee a fost recunoscut drept masculul dominat din grupul său, timp de două decenii, şi a avut cei mai mulţi urmaşi decât ar fi putut avea vreodată o gorilă. De asemenea, a avut şi trăsături sensibile, fiind observat când avea grijă de câţiva pui şi, mai mult, a crescut singur unul dintre puii săi, Gicurasi, după ce mama sa a murit la o vârstă fragedă.

Sursa: National Geographic

Citeşte şi:

Gorilele ne dau lectii de sportivitate

Gorila de munte

Gorila de munte protejata de trei state africane

Caz rar de gorile gemene in Uganda

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase