Home » Natură » O nevertebrată antică ciudată şi-a găsit în sfârşit locul în arborele vieţii

O nevertebrată antică ciudată şi-a găsit în sfârşit locul în arborele vieţii

Publicat: 14.01.2017
Organismele marine din clasa hyolitha au putut fi clasificate în urma cercetărilor îndelungate.

Clasa de nevertebrate marine hyolitha au fost clasificate ca făcând parte din grupul lophophorata, un grup care include phoronide şi brahiopode. Această clasificare a putut fi făcută în urma studierii a mai mult de 1.500 de fosile, inclusiv studierea ţesutului moale care a fost conservat. Studiul a fost publicat în 11 ianuarie în Nature.

Aceste creaturi cu corpul moale trăiau acum 500 de milioane de ani, închise într-o carapace conică care proteja organele interne, cu tentacule numite lophophore care înconjurau gura. Analizele pe fosile indică faptul că hyolithele foloseau aceste tentacule, alături de „coarne” numite helene, pentru a scormoni fundul mărilor.

Fosila a unui hyolit. Se observă cele şase tentacule (dreapta) şi cele două coarne (sus şi jos). Credit: Royal Ontario Museum

De ani buni, paleontologii au dezbătut locul ocupat în arborele vieţii de către aceste creaturi. Unii savanţi au considerat că hyolithele sunt apropiate de moluşte, în timp ce unii au considerat că ocupă o ramură proprie.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

”Grube Messel”, situl paleontologic din Germania care ascunde încă secrete fascinante – FOTO

Descoperirea unei fosile vechi de 48 de milioane de ani scoate la iveală un lucru uimitor despre lanţul trofic. ”Probabil este unică în cariera mea”

Un ”vânător” de fosile a făcut o descoperire istorică după ce s-a împiedicat de un ”bolovan mic”

Descoperire uluitoare: cercetătorii studiază fosile ce preced formarea oxigenului pe Pământ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase