Home » Natură » Antilopele se întorc în Sahara după 20 de ani de la dispariţia speciei

Antilopele se întorc în Sahara după 20 de ani de la dispariţia speciei

Publicat: 22.01.2017
Animalele pe cale de dispariţie nu primesc deseori o a doua şansă, dar antilopele Oryx cu coarne sabie au început să fie reintroduse în sălbăticia Sahariană după ce au fost o specie dispărută pentru 20 de ani.

După ce au fost înmulţite în captivitate timp de ani de zile, antilopele din deşert sunt gata să revină în sălbăticie. În jur de 23 de animale au fost eliberate într-o zonă izolată din Chad, zona nord-centrală a Africii, în august 2016, iar săptămâna aceasta au mai fost eliberate încă 23 de antilope Oryx.

,,Până acum, animalele par într-o stare excepţională,” declară un membru al echipei, Jared Stabach, din cadrul Grădinii Zoologice Smithsonian. ,,S-au adaptat destul de bine la mediul în care se află”. Reîntoarcerea este remarcabilă deoarece antilopele au fost amplasate în vechea zonă pe care au populat-o ce face parte din rezervaţia Quadi-Rime Ouadi-Achim, acelaşi loc din care vânătorii le-au alungat la sfârşitul anului 1990. 

În septembrie 2016, a fost născut în sălbăticie primul pui din specia care a fost catalogată ca fiind dispărută în 2008. 

Mult mai încurajator este faptul că un număr mare de antilope au rămas gestante după ce au fost eliberate în sălbăticie, acestea vor naşte în următoarele săptămâni. Ecologiştii analizează atent antilopele în timp ce fac primii paşi înapoi în sălbăticie, iar zgărzile cu GPS au fost ataşate animalelor pentru a fi urmărite şi monitorizate. 

Cercetătorii de la sol vor observa până unde călătoresc antilopele şi modul în care se organizează, în grupuri sau dispersate. 

Antilopele Oryx cu coarne sabie se află încă pe lista speciilor în pericol de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii. Pierderea habitatului şi vânatul excesiv au provocat dispariţia speciei din sălbăticie, carnea şi cornele lor fiind apreciate şi căutate de localnici. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase