Home » Natură » Cercetătorii au descoperit o creatură bizară care este unul dintre cei mai vechi strămoşi ai omului. Are o gură mare, dar nu are dos

Cercetătorii au descoperit o creatură bizară care este unul dintre cei mai vechi strămoşi ai omului. Are o gură mare, dar nu are dos

Cercetătorii au descoperit o creatură bizară care este unul dintre cei mai vechi strămoşi ai omului. Are o gură mare, dar nu are dos
Publicat: 01.02.2017
Fosilele descrise de paleontologi adaugă în tabloul strămoşilor omului încă un element. Specia este de mărimea unui bob de orez şi datează de acum 540 de milioane de ani.

Cercetătorii au analizat 45 de fosile de aproximativ mărimea unui bob de orez găsite în provincia Shaanxi din China, relatează Science Alert.

Specia nou-numită de către cercetători Saccorhytus coronarius are o formă alungită (de bob de orez) şi o cavitate bucală circulară.

Specia este din perioada Cambrianului timpuriu, adică de acum 540 de milioane de ani şi se consideră a fi strămoşul tuturor vertebratelor. Descoperirea ajută la constituirea unei imagini a evoluţiei unei categorii de organisme numite deuterostome, categorie din care face parte şi omul.

Acest superphylum cuprinde grupuri precum chordatele, echinodermele şi hemichordatele. Condiţiile din  Cambrian au dus la diversificarea foarte rapidă a acestor organisme.

Utilizând studii de genetică, cercetătorii au putut estima perioada în care acest grup de organisme s-a diversificat.

Simon Conway Morris, de la Universitatea din Cambridge, care a participat la acest studiu, dezvăluie: „credem că, fiind vorba de o deuterostomă timpurie, poate reprezenta începuturile primitive ale unui spectru larg de specii, inclusiv noi. Cu ochiul liber, fosilele pe care le-am studiat arată ca nişte grăunţe negre, dar la microscop nivelul de detaliu este fascinant. Toate deuterstomenele au un strămoş comun, şi credem că acesta este”.

Desigur, nu se poate trasa o linie directă între om şi S. coronarius, dar un grad de rudenie tot există. Descoperirea aceasta deschide calea altor studii care pot schiţa o imagine mai clară asupra Arborelui Vieţii care a dus la formarea speciilor actuale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

”Grube Messel”, situl paleontologic din Germania care ascunde încă secrete fascinante – FOTO

Unul dintre cele mai îndelungate mistere ale paleontologiei a fost rezolvat. Cauzele sunt cu totul altele decât s-a crezut până acum

Omul nu se trage din maimuţă! O nouă descoperire infirmă teoriile acceptate despre evoluţia umană

Caii albi au un singur stramos comun

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase