Home » Natură » TOP 6 cei mai mari meteoriţi descoperiţi pe Pământ

TOP 6 cei mai mari meteoriţi descoperiţi pe Pământ

Publicat: 02.03.2017
De multe ori, meteoriţii care ajung în atmosfera terestră se descompun până să ajungă pe suprafaţă. Alţii ajung, dar sunt descompuşi în timp de către umiditate. Alţii ajung în zone aride şi se păstrează, dar de obicei nu sunt mai mari decât mingile de tenis. Câţiva însă, au dimensiuni impresionante.

Science Alert prezintă o listă cu 6 cei mai mari meteoriţi care au aterizat şi au supravieţuit.

Willamette

Acesta este cel mai mare meteorit găsit pe teritoriul Statelor Unite, cu o suprafaţă de 7,8 metri pătraţi şi cu o masă de 15,5 tone.

Meteoritul Willamette este alcătuit din fier şi nichel şi a fost cumpărat de Muzeul American de Istorie Naturală din New York în anul 1906. Acesta a fost descoperit în 1902, iar poza de mai sus este realizată în muzeu, în anul 1911.

Mbozi

Meteoritul Mbozi a fost descoperit în Tanzania în anii ’30. Are o lungime de 3 metri şi cântăreşte aproximativ 25 de tone, aproape dublu faţă de Willamette.

A fost cândva o piatră sacră pentru poporul din Tanzania, care l-au numit kimondo. Când a fost descoperit, era parţial îngropat, astfel localnicii au dezgropat pământul din jurul lui, lăsând pământul de susţinere de sub rocă.

Cape York

Alt meteorit, Cape York, s-a lovit de Terra acum 10.000 de ani.

Acesta se mai numeşte şi meteoritul Agpalilik şi a fost descoperit în 1993 în Groenlanda şi cântăreşte aproximativ 20 de tone. Inuiţii care trăiau pe lângă el l-au folosit ca sursă de metal pentru unelte şi harpoane, deci meteoritul original era mai mare.

În prezent, se găseşte la Muzeul Geologic al Universităţii din Copenhaga şin Danemarca.

Bacubirito

Acesta este cel mai mare meteorit găsit în Mexic şi cântăreşte cât meteoritul Cape York.

A fost găsit în anul 1863 de către geologul Gilbert Ellis Bailey în satul Ranchito.

Este un meteorit de fier care cântăreşte 20 de tone şi are 4,25 de metri lungime, 2 metri lăţime şi 1,75 de metri înălţime. În prezent, se găseşte la Centro de Ciencias de Sinaloa.

El Chaco

El Chaco este al doilea meteorit ca dimensiuni pe Pământ, cântărind aproape dublu faţă de Bacubirito. În plus, este doar un fragment dintr-un meteorit mai mare.

Face parte dintr-un grup de meteoriţi numit Campo del Cielo care au format un câmp de cratere din Argentina cu o suprafaţă de 60 de kilometri pătraţi. Unul dintre aceste fragmente este El Chaco, care cântăreşte 37 de tone.

A fost găsit în 1969, cu ajutorul unui detector de metale, fiind la 5 metri sub pământ. În 1990 s-a încercat furtul meteoritului de către vânătorul de meteoriţi Robert Haag, dar a fost prins de autorităţile argentiniene.

Hoba

Hoba este cel mai mare meteorit găsit vreodată pe Terra. Este localizat în Namibia şi nu a fost niciodată mişcat. Cântăreşte 60 de tone, aproape dublu faţă de El Chaco. Este cea mai bare bucată naturală de fier cunoscută pe planetă, cu o suprafaţă de 6,5 metri pătraţi.

Se crede că a lovit suprafaţa Pământului acum 80.000 de ani. De asemenea, nu a trebuit să fie dezgropat, întrucât acesta la impact a alunecat în loc să se scufunde în sol.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Meteoriţii nu cad la întâmplare? Ce zone şi ce perioade ale anului par asociate cu un risc mai mare de impact?

Marte a fost lovit recent de către mai mulţi meteoriţi. Descoperirea oferă informaţii cu privire la mediul în care vor trăi primele colonii ale planetei Roşii

Un meteorit necunoscut până acum poate explica misterul evoluţiei vieţii pe Terra

Unul dintre marile mituri a fost distrus: nu există nicio legătură între bombardamentul cu meteoriţi şi explozia în biodiversitate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase