Home » Natură » Poveştile tulburătoare ale copiilor crescuţi în sălbăticie. Una dintre ele este a Marinei, fata crescută de la cinci ani de maimuţe

Poveştile tulburătoare ale copiilor crescuţi în sălbăticie. Una dintre ele este a Marinei, fata crescută de la cinci ani de maimuţe

Publicat: 17.04.2017
Am auzit nenumărate poveşti despre copii crescuţi de gorile, lupi, pantere şi urşi. Însă spre deosebire de ecranizările celebre, copiii sălbatici se adaptează la mediul brutal în care trăiesc.

,,Copiii sălbăticiei” este proiectul fotografic realizat de către Julia Fullerton-Batten. Imaginile prezintă o perspectivă întunecată a copiilor crescuţi în circumstnţe neobişnuite. ,,În unele cazuri, copiii s-au pierdut în sălbăticie sau au fost neglijaţi de către părinţi. Cazurile prezentate există pe patru dintre cele cinci continente,” spune fotografa. 

Kamala şi Amala, India, 1920

Kamala, în vârstă de 8 ani, şi Amala, de 12 ani, au fost descoperite în 1920 într-un bârlog al lupilor, conform Vintage News.  Acestea au fost descoperite de către preotul Joseph Singh, care s-a ascuns într-un copac aflat deasuprea peşterii. Când lupii au părăsit bârlogul a observat două fete care se aflau la ieşirea din peşteră. Fetele erau neîngrijite, umblau în patru labe şi nu păreau umane.  La scurt timp, bărbatul a luat fetele.  La început, fetele dormeau ghemuite, mârâiau, îşi rupeau hainele de pe ele şi mâncau doar carne crudă. Deformate fizic, încheieturile şi tendoanele de la braţe şi picioare lor erau scurtate. Însă văzul, auzul şi simţul mirosului erau extrem de bine dezvoltate. Amala a murit în următorii ani după ce a fost capturată, iar Kamala a reuşit în cele din urmă să meargă în două picioare şi să rostească câteva cuvinte, însă a murit în 1929 din cauza problemelor la rinichi. 

John Ssebunya (Băiatul maimuţă), Uganda – 1991

John a fugit de acasă în 1988, la vârsta de trei ani după ce a asistat la momentul în care tatăl său a ucis-o pe mama sa. Băiatul a fugit în pădure, unde a trăit cu maimuţele. În 1991, la vârsta de şase ani, a fost găsit şi plasat într-un orfelinat. După ce a fost curăţat, îngrijitoarele au observat că întregul său corp era acoperit cu păr. Dieta sa zilnică era constitutită din rădăcini, alune, cartofi dulci şi manioc, acesta suferea de o formă gravă de viermi intestinali. În cele din urmă, John a învăţat să se comporte precum un om, iar cu ajutorul vocii sale a devenit faimos după ce a concertat în Marea Britanie împreună cu grupul coral Pearl of Africa. 

Lobo, fata lup din Mexic (1845-1852)

În 1845, a fost văzută o fată alergând pe cele patru membre cu o haită de lupi care atacau un grup de capre. Un an mai târziu a fost observată în timp ce devora o capră cu lupii. A fost capturată, dar a scăpat. În 1852 a fost văzută din nou în timp ce alăpta doi pui de lup, de atunci nimeni nu  a mai văzut-o. 

Ivan Mishukov, Rusia (1998)

Ivan a fost abuzat de către familia sa şi a fugit de acasă la vârsta de patru ani. Băiatul a trăit pe străzi, procurându-şi hrana prin cerşit. Ivan a dezvoltat o relaţie specială cu un grup de câini cu care împărţea hrana pe care o primea. În timp, câinii au prins încredere în băiat, el devenit un lider al grupului. A trăit timp de doi ani în acest mod, însă în cele din urmă a fost găsit şi plasat într-un centru pentru copii. 

Marie Angelique, Franţa (1731)

Timp de 10 ani, fata a mers sute de kilometri, singură, prin pădurile Franţei. Se hrănea cu păsări, broaşte, peşti, frunze, ramuri şi rădăcini. Înarmată cu o bâtă, fata s-a luptat cu animalele sălbatice, în special cu lupii. A fost prinsă la vârsta de 19 ani. Acesta nu putea comunica decât prin urlete şi scâncete. Timp de câţiva ani, a jupuit păsări şi iepuri pe care i-a mâncat vii. În timpul unei călătorii în Franţa, Regina Poloniei a cunoscut-o pe Marie şi a luat-o la vânătoare. Ulterior, tânăra sa recuperat rapid, a învăţat să scrie şi să citească. A avut mai mulţi patroni bogaţi în timpul vieţii, murind la vârsta de 63 de ani la Paris. 

Marina Chapman, Columbia (1959)

Marina a fost răpită în 1954 la vârsta de cinci ani şi a fost abandonată de răpitor în pădure. Fata a trăit cu un grup restrâns de maimuţe capucin timp de cinci ani. Marina consuma fructe de pădure, rădăcini şi banane. Dormea în grote şi copaci şi mergea pe cele patru membre. Într-un anumit moment, când fata s-a otrăvit cu fructe, una dintre maimuţe a condus-o către o baltă şi a forţat-o să bea apă. Fata a fost îndrumată de către maimuţele vârstnice, care au învăţat-o cum să se caţere în copaci şi diferenţa între fructele bune şi cele otrăvitoare. Până în momentul în care a fost salvată de vânători, Marina şi-a pierdut abilitatea de vorbire. Fata a fost vândută de către vânători unui bordel, de unde a evadat şi a trăit pe străzi. A fost salvată de o familie care a învăţat-o cum să se comporte. În 1977, Marina a devenit dădacă şi menajeră pentru o familie din Bradford, Yorkshire, Marea Britanie, unde trăieşte şi în prezent. 

Oxana Malaya, Ucraina (1991)

Oxana a fost găsită în timp ce trăia alături de câini într-un coteţ, în 1991. Fata avea opt ani şi trăia cu animalele de şase ani . Părinţii săi erau alcoolici, iar într-o noapte au lăsat-o în afara casei. Câutând căldură, fata s-a adăpostit în coteţ, unde se aflau câinii. Din cauza lipsei interacţiunii cu oamenii, fata cunoştea doar cuvintele ,,da” şi ,,nu”. În timp, cu ajutorul şedinţelor intense de terapie, Oxana a învăţat aptitudinile sociale şi verbale de bază. În prezent, are 30 de ani şi trăieşte într-o clinică din Odessa, unde lucrează cu animalele din cadrul spitalului sub supravegherea îngrijitorului ei. 

Shamdeo, India, 1972

Shamdeo, un băiat de patru ani, a fost descoperit într-o pădure din India în 1972. Pielea lui era neagră, iar dinţii îi erau ascuţiţi.  Vâna gâini, se hrănea cu pământ şi avea o dorinţă puternică pentru sânge. În cele din urmă, îngrijitorii l-au făcut să renunţe la consumul de carne crudă, dar nu a reuşit niciodată să vorbească.  A murit în februarie 1985. 

Sujit Kumar, băiatul gâină din Fiji (1978)

În timpul copilăriei, Sujit a prezentat un comportament disfuncţional. Părinţii săi l-au închis într-un coteţ cu gâini. Mama sa s-a sinucis, iar tatăl său a fost ucis. Bunicul băiatului a preluat întreaga responsabilitate a copilului, dar l-a ţinut tot în coteţul găinilor. La vârsta de opt ani a fost găsit în mijlocul şoselei, cotcodăcind şi dând din braţe. Băiatul îşi ciugulea hrana şi scotea sunetele scurte cu ajutorul limbii. Degetele sale erau răsucite în interior.  Sujit a fost dus într-un cămin de bătrâni, acolo având un comportament agresiv, a fost legat de pat cu cearşafuri timp de 20 de ani. În prezent, are 30 de ani şi este îngrijit de Elizabeth Clayton, cea care l-a salvat din căminul de bătrâni. 

Băiatul leopard, India (1912)

Copilul avea doi ani când a fost răpit de un leopard, în 1912.  Trei ani mai târziu, un vânător a ucis leopardul şi a găsit trei pui, unul dintre ei era băiatul care în aceea perioadă avea cinci ani. Copilul a fost dus înapoi în familia sa dintr-un sat mic indian. Băiatul stătea doar în cele patru membre, genunchii îi erau acoperiţi de piele groasă, iar degetele erau întoarse vertical. Băiatul muşca şi zgăria pe orice persoană care se apropia de el. Nu putea vorbi, scotea doar sunete şi mârâituri. În timp a învăţat să vorbească şi să meargă în picioare. Treptat, însă, a orbit din cauza cataractei, o boală frecventă în familia sa. 

Victor, Franţa (1797)

Victor a fost văzut la sfârşitul secolului XVIII în pădurile din Saint Sernin sur Rance, din sudul Franţei. Pe 8 ianuarie 1797, a fost capturat, avea aproximativ 12 ani, corpul său era acoperit de răni, nu putea vorbi sau merge în picioare. Experţii din acea perioadă nu au reuşit să afle multe amănunte despre viaţa sa în sălbăticie, unele zvonuri susţin că ar fi trăit aproximativ şapte ani în pădure.  Unele persoane au încercat să-l înveţe să vorbească, însă nu au reuşit. În cele din urmă, a fost amplasat într-un spital din Paris, unde a murit la vârsta de 40 de ani. 

Genie, Statele Unite ale Americii (1970)

Atunci când era copil, tatăl lui Genie a decis că fata suferă de ,,retard”  şi a aşezat-o pe o toaletă pentru copii dintr-o cameră mică şi goală a casei. A trăit singură timp de 10 ani. Dormea pe aceeaşi toaletă, iar la vârsta de 13 ani fata împreună cu mama ei au fost preluate de protecţia copilului. Fata avea o poziţie iepurească, nu putea vorbi, se zgâria şi se scuipa constant. Timp de câţiva ani, fata a devenit un obiect de studiu.  În timp, a dezvoltat un comportament social minim. În 1974, Genie a fost găsită de un detectiv local într-o instituţie pentru persoane nedezvoltate mental. 

Prava (băiatul pasăre), Rusia – 2008

Prava, un băiat de 12 ani, a fost descoperit într-un apartement trăind alături de mama sa în vârstă de 33 de ani. Copilul era ţinut într-o cameră plină de cuşti pentru păsări. Mama sa îl trata precum păsările pe care le ţinea în cuşti. Nu l-a abuzat niciodată, dar nici nu îi vorbea. Singura sa comunicare era cu păsările. Băiatul nu putea vorbi, dar ciripea. Copilul a fost amplasat de serviciile sociale într-un centru pentru persoane cu probleme mentale, unde medicii au încercat să-l reabiliteze. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând pe fiecare poet pe care-l citeam”
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând ...
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale
1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale
Cum vor autoritățile din Milano să protejeze liniștea locuitorilor?
Cum vor autoritățile din Milano să protejeze liniștea locuitorilor?
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului
Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției
Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției
Ce rol au dat comuniștii Cetățuii Brașovului după Al Doilea Război Mondial?
Ce rol au dat comuniștii Cetățuii Brașovului după Al Doilea Război Mondial?