Home » Natură » ,,Gheaţa dragonului,” fenomenul extrem de rar observat în Antarctica pentru prima oară în ultimii 10 ani

,,Gheaţa dragonului,” fenomenul extrem de rar observat în Antarctica pentru prima oară în ultimii 10 ani

Publicat: 13.05.2017
Experţii au descoperit un fenomen extrem de rar care are loc doar în timpul vântului puternic. Rezultatul este o formaţiune naturală pe care cercetătorii nu au reuşit până în prezent să o studieze în detaliu.

Recent, a putut fi observată în Antarctica ,,gheaţa dragonului”. Fenomenul s-a mai produs în urmă cu 10 ani. În prezent, cercetătorii sperând să-l poată analiza în detaliu, notează The Mirror. 

,,Gheaţa dragonului este un fenomen extrem de rar şi bizar, este o dovadă a unui haos întunecat în zona criosferei, nemaivâzut în Antarctica din 2007,” afirmă dr. Guy Wiliams, membru al Institutului de Marină din cadrul Universităţii din Tasmania. 

Credit: Guy Williams/PIPER collaboration

Regiunea criosferică este reprezentată de zona planetei acoperită de gheaţă. Fenomenul ,,pielea dragonului” este format de către vânturile puternice numite vânturi katabatice. Vântul este atât de puternic încât ridică stratul exterior de gheaţă, expunând apa temperaturilor scăzute ce o îngheaţă, fiind astfel format modelul pielii solzoase. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase